Nationale Staalprijs 2010

2010, november - De jury Nationale Staalprijs nomineerde zomer 2010 uit de 147 inzendingen vijftien projecten verdeeld over vijf categorien (Utilliteitsbouw, Windingbouw, Industriebouw, Infrastructuur en ‘Karakteristieke stalen bouwdelen en beeldende kunst’.  In de categorie Infrastructuur zijn drie inzendingen gehonoreerd: de basculebrug in de jachthaven Biesbosch Marina, Drimmelen, de Samuel Beckett-brug, Dublin en de voetgangersbrug De Halsban, Surch.  Ook de overkapping (Hemboog) Station Amsterdam-Sloterdijk en  de veiligheidsschermen bruggen over A2, Abcoude/Maarssen (beide in de categorie Karakteristieke stalen bouwdelen) behoorden tot de genomineerden.

 

 


De nationale Staalprijs 2010 in de categorie ‘karakteristieke stalen bouwdelen’ werd uiteindelijk gewonnen door de Hemboog.

De Hemboog heeft een lichte boogconstructie met gebogen glasplaten die het aantal en de afmetingen van de constructieonderdelen reduceert. Door de glijdende opleggingen zijn minder stabiliteitsvoorzieningen nodig.