Lynpave
Lynpave ‘groen asfalt’ wint innovatieprijs


2014, april - Tijdens de Innovatie Boost Camp op 26 maart 2014 is Lynpave in de categorie ‘Bouwen aan een duurzame samenleving’ uitgeroepen tot winnaar. Lynpave is een innovatief, biobased asfaltmengsel, waarin biologische (afval)producten als houtsnippers, boomschors, vlas en lijnzaad kunnen worden gemengd. Lynpave is een asfaltmengsel ontwikkeld door bedrijven, die samenwerken in het Asfalt KennisCentrum in Venlo (H4A Sluiskil, Mourik Groot Ammers, AVG Asfaltcentrale Cuijk, NTP Groep Hattem, Temmink Infra en Milieu Oldenzaal, ACON Ede, Verhoef Infra Langerak en Roelofs). Het groene alternatief voor bitumen wordt momenteel door het Asfalt Kennis Centrum en de universiteit Wageningen getest en gepatenteerd.

Volgens de ontwikkelaars heeft Lynpave een aantal voordelen. De technische specificaties zijn met Lynpave te optimaliseren, waardoor de kwaliteit wordt verhoogd en de levensduur wordt verlengd. Belangrijk is ook dat Lynpave wordt geproduceerd bij een temperatuur die 30 tot 40 procent lager ligt dan bij de productie van regulier asfalt. De productie van Lynpave betekent een CO2-reductie van ruim 20 procent.
Lynpave kan worden gebruikt als verjongingsmiddel voor bitumen, maar ook om bij te mengen in plaats van bitumen. Het kan desgewenst ook zijn eigen natuurlijke kleur houden, maar dan is het vooral bruikbaar als halfverharding. Het sluit volgens de ontwikkelaars goed aan bij de huidige trend van duurzaam inkopen.
De jury de Innovatie Boost Camp oordeelde: ‘Een idee dat meer gedeeld mag worden met de markt, en ervoor zorgt dat er duurzamer wordt omgegaan met grondstoffen. De techniek leidt bij wegenaanleg tot minder CO2-uitstoot en uiteindelijk tot brandstofbesparing.’

De Innovatie Boost Camp is een initiatief van Bouwend Nederland, Obvion en Cobouw om innovatieve ideeën over bouwen en wonen te versnellen en te ondersteunen.

Bron: Roelofs>

Meer op de website van Lynpave>

Aanbrengen van zwart Lynpave, Enschede, december 2012 (Foto: Roelofs)