Innovatieve Materialen 2016 nummer 4


3d-PRINTEN BETONNEN BEKISTING

 


Test 3D-geprinte betonnen bekisting

Heijmans en CyBe Construction hebben eerder dit jaar twee bekistingen geprint met een 3D-betonprinter. Het is de eerste keer in Nederland dat constructie-elementen op deze manier zijn gemaakt.
PLASTIC BOUWSTENEN

Afvalplastic als bouwstenen

Conceptos Plásticos maakt van plastic- en rubberafval een bouwmateriaal en gebruikt het om snel en tegen een scherpe prijs huizen te bouwen. Het bedrijf realiseerde inmiddels al verschillende projecten in Colombia.
tud
Onderzoek vezelversterkt reparatiemateriaal

Als een betonnen constructie, zoals een brug of viaduct, begint te scheuren, zijn er verschillende manieren om deze scheuren te repareren. Promovenda Mladena Lukovic, TU Delft, onderzocht de geschiktheid van een nieuw ontwikkeld, cementgebonden materiaal, strain hardening cementitious composite (SHCC), om daarmee scheuren in  betonnen constructies te kunnen repareren. SHCC is een vezelversterkt reparatiemateriaal, waarbinnen zich microscheuren vormen die het materiaal een groot rekvermogen geven. Conclusie: het nieuwe vezelversterkte reparatiemateriaal is een veelbelovende oplossing, vooral voor constructies die veel en zwaar worden belast, zoals viaducten en tunnels. Een andere toepassing is bij reparaties aan constructies waar veel vervormingen optreden, bijvoorbeeld bij aardbe­vingen, of waar vervormingen door bijvoorbeeld voortduurende ASR of wapeningscorrosie verwacht worden.

Geopolymeren
‘Alle constructies een materialenpaspoort’

Probleem van geopolymeerbeton is vooral dat het nieuw is en er eigenlijk nog geen regelgeving is, waardoor toepassers terughoudend zijn. De werkgroep ‘Geopolymeren’ van de SBRCURnet Commissie ‘Duurzame en betrouwbare betonconstructies’ houdt zich bezig met de vraag welke regels er nodig zijn voor nieuwe materialen om geen wissel te trekken op de toekomst. ‘Hoe de keten schoon te houden,’ zegt prof. Klaas van Breugel. Van Breugel is hoogleraar Materials & Environment aan de faculteit Civiele Techniek van de TU Delft  en lid van de genoemde SBRCURnet-commissie. Hij vindt meer kennis over het lange termijngedrag van geopolymeerbeton van groot belang, maar ziet ook wel wat in een materialenpaspoort.

En verder:

  • Varkensmest voor nieuw biobased asfalt
  • Verbeterd 3D-geprint keramiek met
  • Asfalt van wc-papierafval
  • Bacteriën maken metselwerk waterafstotend
  • Energiesteen
  • Hoogste houten gebouw komt in Amsterdam
  • The Cube
  • Kokosnoten helpen aardbevingbestendig bouwen
  • Glazen Solar Roadway-tegels in Route 66

 

Abonnementen Innovatieve Materialen

Abonnees ontvangen Innovatieve Materialen zowel in bladerbare als in en interactief pdf-formaat. Aan de artikelen is extra informatie toegevoegd zoals filmpjes, een links naar relevante achterliggende informatie, websites en eerder verschenen artikelen/dossiers.
In 2016 verschijnt Innovatieve Materialen zes keer.


Een digitaal jaarabonnement 2017 (6 nummers, PDF), kost € 39,50 per jaar (excl. BTW)

Een combinatie van papier en digitaal abonnement € 59,50 (excl. BTW)


Interesse? Gratis proefnummer? Stuur een mailtje naar:
info@innovatievematerialen.nl


 


 

Jaarboek Innovatieve Materialen

Jaarboek 2015


Het jaarboek Innovatieve Materialen 2015 is alleen in PDF-vorm beschikbaar. Het is samengesteld uit de meest interessante en/of representatieve artikelen, zoals die eerder in de edities van Innovatieve Materialen in 2015 zijn verschenen. Net als in de edities bevat het jaarboek hyperlinks naar achterliggende informatie, websites en videomateriaal.

Jaarboek Innovatieve Materialen 2015 (87 pagina’s) kost € 39,50 ex BTW en is als pdf te bestellen via info@innovatievematerialen.nlInnovatieve Materialen
Postbus 861
4200 BA Gorinchem
tel. 0183 66 08 08

info@innovatievematerialen.nl