Rotterdam CS


Staalprijs 2014 Utiliteitsbouw: Station Rotterdam

 

2014, oktober - Rotterdam Centraal heeft op 2 oktober de Nationale Staalprijs 2014 gewonnen in de categorie Utiliteitsbouw. Het nieuwe station ontvangt de prijs voor de bijzondere staalconstructie van de openbaar vervoersterminal. Twee opvallende bouwdelen van Rotterdam Centraal zijn voorzien van een stalen hoofddraagconstructie: de Stationshal en de Sporenkap.
De Stationshal, uitgevoerd in glanzend roestvast staal vormt volgens de jury een icoon aan het begin van de culturele as van Rotterdam.

De staalconstructie van de Stationshal en de Sporenkap zijn uitgevoerd in de staalkwaliteit S355. Bij de Stationshal is de dimensionering met name bepaald op Rotterdam CSgrond van de vervormingen. De hoge materiaalsterkte wordt, op enkele kritische details na, vooral aangewend om de gewenste reservecapaciteit in de constructie te brengen. Dit vanwege het ontbreken van de traditionele tweede draagweg.

Voor de Sporenkap is in vrijwel alle gevallen sterkte maatgevend ten opzichte van stijfheid. Vanuit dat oogpunt is de hoge materiaalsterkte de meest economische keuze.

 Rotterdam CS

Veel meer over het project in Rotterdam op de site van de Nationale Staalprijs>