Verticaal Zanddicht Geotextiel tegen piping


2015, augustus - Op woensdag 8 juli is door Waterschap Rivierenland het full scale pilotproject Verticaal Zanddicht Geotextiel (VZG) gestart. Het gaat om een dijkverbeteringsproject tussen Hagestein en Opheusden waarbij geotextiel wordt aangebracht om ‘piping’ tegen te gaan. Piping is een fenomeen waarbij een waterstroom onder de dijk kleine zanddeeltjes meeneemt waardoor de dijk wordt ondermijnd en e dijk instabiel kan worden. Het verticale zanddichte geotextiel is waterdoorlatend, maar houdt de zanddeeltjes tegen. De ontwikkeling van geotextiel is mede gefinancierd vanuit Ruimte voor de Rivier, een programma van Rijkswaterstaat.

(Zie ook Verticaal Zanddicht Geotextiel: Piping opgelost?, 2013)>

VZG tegen piping; systeem Van den Herik

Uiteindelijk werd besloten de VZG-techniek bij wijze van pilot toe te passen in het genoemde project. Bij een marktverkenning werd duidelijk dat er twee technieken in aanmerking zouden komen.

Het door Cofra ontwikkelde VZG of ‘piping scherm’ is een modulair systeem wat met behulp van een cassette, verticaal en op diepte wordt geïnstalleerd.
Bij de methode van Van den Herik wordt het geotextiel op als een gordijn in een sleuf van 30 centimeter breed uitgevouwen. De sleuf wordt gemaakt met een diepfreesmachine en loopt tot in de zandlaag onder de dijk. Het geotextiel wordt aan weerszijden afgestort met zand en klei.
Het pilotproject tussen Hagestein en Opheusden wordt in fases uitgevoerd. Van Den Herik start na de zomervakantie tot en met september in Ingen en vervolgens in Rijswijk. Boskalis is gestart in Kesteren en gaat hier door tot begin augustus. De locatie Hagestein is in september/ oktober aan de beurt.

Bron: Ruimte voor de Rivier/Waterschap Rivierenland


Meer in Innovatieve Materialen nummer 3 (augustus) 2015

Vraag een gratis digitaal kennismakingsexemplaar aan en stuur een mailtje naar:
info@innovatievematerialen.nl