WASP

‘3D-printen met klei en plantenzaden’


2015, maart - Drie jaar geleden startte het bedrijf CSP (Centro Sviluppo Progetti) uit Massa Lombarda, Italië, het WASP-project. WASP staat voor World’s Advanced Saving Project en is bedoeld 3D-printsysteem te ontwikkelen speciaal voor ontwikkelingslanden. Het idee is dat wordt uitgegaan van lokaal verkrijgbare materialen, met name gerecycled afval. Inmiddels kwam WASP met twee types 3D-printers, waaronder de zogenaamde Delta 3D-printer.
In de zomer van 2014 meldde WASP dat men een 3D-printer wilde ontwikkelen waarmee huizen en andere gebouwen kunnen worden gemaakt, speciaal in de derde wereld landen. En zo demonstreerde WASP tijdens de recente MADEexpo in Milaan, begin maart, haar eerste prototype waarmee dat kan. Het gaat om een vier meter hoge printer, met een roterende spuitmond, gebaseerd op de eerder genoemde Delta 3D-printer. Het prototype in Milaan is overigens een verkleinde versie van een twaalf meter hoge 3D-printer die WASP uiteindelijk wil gaan bouwen.
Met het prototype wil WASP verschillende structuren 3D-printen, met verschillende grondstofmengsels. Een daarvan is speciaal bedoeld voor het printen van huizen. Het zou gaan om een mengsel van cement, klei en opvallend genoeg: plantenzaden. Het idee is dat de planten in het langzaam uithardende klei/cementmengsel wortels vormen, waarbij water aan datzelfde mengsel wordt onttrokken. De wortels vormen op den duur een driedimensionale versterking van de structuur, zo denkt men bij WASP. De eerste experimenten werden uitgevoerd met Bermuda gras, maar uiteindelijk wil men plantenrassen selecteren die optimaal zijn voor het klimaat type waarin de huizen worden  geprint. Er is nog veel optimalisatiewerk nodig, zowel op botanisch gebied, als mechanisch en architectonisch.
En als alle procesonderdelen zijn geoptimaliseerd, sluit WASP niet uit tientallen huizen per dag te kunnen realiseren.

Bron: 3DPrint.com>

Wasp filmpje