bacterie‘Growing bricks’

2014, januari - Het bedrijf  bioMASON (Noord-Carolina, VS) wil op commerciële basis  biologisch vervaardigde bouwstenen gaan produceren. Eerder deze maand sloot het bedrijf daartoe een samenwerkingsovereenkomst met het Golden LEAF Biomanufacturing Training and Education Center (BTEC) van de North Carolina State University. Centraal bij de samenwerking staat een door bioMason ontwikkeld biomineralisatieproces, waarbij bacteriën het bindmiddel maken waarmee zanddeeltjes aan elkaar worden geplakt.  Vorig jaar won bioMASON met het concept al twee innovatiewedstrijden: de Cradle to Cradle Innovation Challenge en de Nederlandse Postcode Green Challenge.

Biomineralisatie, in dit geval biocementatie, is een proces waarbij door organismen op een gestructureerde manier mineralen worden gevormd, zoals gebeurt bij een schelp van een schelpdier, of bij het vastleggen van calciumcarbonaat door koralen. Het mineraal dat daarbij wordt afgezet is kalk of calciet.
De bacteriën die bioMason gebruikt, Sporosarcina pasteurii , leven op stikstof (afkomstig uit een ureum-oplossing) en calcium (van een CaCl2-oplossing) en produceren calciumcarbonaat. Dat laatste doet dienst als cement om zandkorrels te binden. BioMASON zegt een baksteen bij kamertemperatuur binnen een week te kunnen produceren.
De grote winst van het proces zit volgens het bioMASON in de carbon footprint, die volgens het bedrijf stukken beter uitvalt dan die van traditionele baksteen. Terwijl het bioMASON-proces uitgaat van hernieuwbare grondstoffen, produceert de baksteenindustrie volgens de Amerikanen ieder jaar 800 miljoen ton CO2 als gevolg van de verbranding van fossiele brandstoffen.

BioMason - die als slagzin op haar website ‘growing bricks’ gebruikt - werd in 2012 opgericht door architecte Ginger Krieg Dosier, die zich daarvoor al al jaren bezighield met het verder ontwikkelen van het proces. In 2011 vroeg ze patent aan dat later dat jaar werd gepubliceerd  onder de naam ‘Methods for Making Construction Material Using Enzyme Producing Bacteria’ (US 20110262640 A1).
De afgelopen tijd hebben Dosier en haar team zich vooral gericht op het optimaliseren van het droog en hardingsproces. Volgens haar is dat inmiddels zo goed gelukt dat er stabiele stenen kunnen worden gemaakt van volwaardige grootte en is de tijd nu gekomen om aan het opschalen van het proces te werken. BioMASON voorziet biologische steenproductie in een soort kassen, onder beheerste procesomstandigheden, waarbij het gebruikte water overigens wordt hergebruikt. De door de bacteriën geproduceerde bijproducten worden teruggewonnen en kunnen worden gebruikt als kunstmest.

bioMASON>

Het patent uit 2011>

Postcode Green Challenge 2013>