Dynamische snelwegSlimme snelweg

2012, oktober - Op zondag 21 oktober presenteerden designer en innovator Daan Roosegaarde en Heijmans directielid Heleen Herbert de Smart Highway tijdens de Dutch Design Awards. Dat gebeurde tijdens de Dutch Design Week, gehouden van 20 tot 28 oktober in Eindhoven. De jury van de Dutch Design Awards bekroonde de slimme snelweg zelfs tot ‘best future concept’.

Sinds de jaren ‘80 wordt er al geschreven over intelligente wegen, de focus op innovatie lag tot nu toe echter bij de auto. Studio Roosegaarde en Heijmans pakken het grootschalig aan door het wegdek te innoveren met designs als de ‘Glow-in-the-dark belijning’, ‘Dynamische Verf’, ‘Interactief Licht’, ‘Induction Priority Lane’, ‘Wind-Licht’. Doel is om de weg duurzaam en interactief te maken door slimme verlichting, energie oogsten en verkeerstekens die zich aanpassen aan de wegsituatie.
dynamische snelweg

De ‘Glow-in-the-dark belijning’ en ‘Dynamische Verf’ zullen als prototypes tijdens de Dutch Design Week in première gaan. Het  foto-luminiserende poeder, dat in  de glow-in-the-dark lijnen gebruikt wordt, geeft tot tien uur lang licht en maakt verdere verlichting overbodig. ‘Dynamische Verf’ wordt pas zichtbaar als waarschuwingen relevant zijn. Zo wordt verkeersinformatie lokaal en adequaat aangeboden en is er minder afleiding. Het eerste stuk Smart Highway zal medio 2013 worden aangelegd, maar de eerste meters beleefden hun primeur tijdens de Dutch Design Week.

 

Filmpje (Heijmans)>