Olivijn Toepassingen van olivijn

2009, juni - Het mineraal olivijn is een nesosilicaat met als chemische formule (Mg,Fe)2SiO4. Het komt in grote hoeveelheden voor als gesteente in de aardkorst. Doordat overal ter wereld intensief wordt gezocht naar goedkope processen om CO2 aan mineralen te binden, is olivijn in de belangstelling komen te staan. Olivijn is een basisch gesteente. Het reageert relatief snel met het (zure) CO2 in de atmosfeer. Vergruisd olivijn verweert hierdoor, afhankelijk van de korrelgrootte, in enkele jaren geheel.
Prof.  Olaf Schuiling, emeritus hoogleraar geochemie aan de Universiteit Utrecht, beschreef in 2009 in KGK de belangrijkste natuurlijke verweringsmechanismen waardoor de CO2 uit de atmosfeer door olivijn kan worden gebonden. Schuiling ziet veel manieren waarop olivijn slim kan worden ingezet om de CO2 concentratie in de atmosfeer terug te dingen. Olivijn kan volgens hem worden toegepast in  dakbedekkingen, de bovenste laag van snelwegen, in bermen of geluidswallen, in olivijnbeton, als olivijn gruis op opritten, als ballast voor spoorwegen, op fietspaden, en nog veel meer.
KGK nummer 2 2009

Meer info over olivijn op de website van Schuiling>

Filmpje (Greengrind)>

Een PDF van het volledige artikel (alleen beschikbaar in het Engels)  is op te vragen viainfo@innovatievematerialen.nl o.v.v de titel van het artikel