Innovatieve Materialen nummer 1 2015 

Interesse in een abonnement? Stuur een mailtje naar info@innovatievematerialen.nl


Timber tower
Timber tower

De laatste jaren staat in de VS het bouwen van een houten wolkenkrabber flink in de belangstelling. Het idee: hout is in de VS volop voorhanden, het is - onder voorwaarden - een ‘duurzaam’ materiaal en last but not least: Amerika is natuurlijk het land van de wolken­krabbers.
Dat het voor de VS serieuze business is, bleek oktober 2014 toen het Amerikaanse ministerie van landbouw een prijsvraag uitschreef onder de titel Tall Wood Building Prize Competition, een ideeëncompetitie met niet minder dan $ 2 miljoen in de pot.

3D printer

‘Eerste commerciële 3D-betonprinter’

De Britse Loughborough University en de Zweedse
betonfabrikant Skanska zijn een samenwerkingsverband aangegaan voor aan de ontwikkeling van een 3D-printrobot voor hoogwaardig beton. Het moet leiden tot ‘s werelds eerste commerciële 3D-prin­t-robot. Ook architectenfirma Norman Foster’s & Partners en ABB zijn bij bij het ontwikkelingsproject betrokken.


Betongranulaat


Beter hergebruik door slim breken

Begin november won de nieuwe SlimBreken-techniek van Schenk Concrete Consultancy  (SCC) uit Oss de Wereldprijs 2014 van de ASN Bank. Het gaat om een nieuwe techniek om van oud beton CO2-neutraal nieuw cement te maken.Bamboewapening

Bamboe wapening

Bamboe kan staal prima vervangen als wapening in beton. Dat blijkt uit labonderzoek van Future Cities Laboratory, Singapore. En dat zou mooi zijn, want het zou met name landen in de Derde Wereld een stuk onafhankelijker maken van staalimport en tegelijk de eigen economie versterken. Een pilot zal moeten uitwijzen of de ontwikkelde technologie ook in de praktijk werkt.


Minibuilders
Minibuilders
Dat 3D-technieken roaring business zijn, zal natuurlijk niemand zijn ontgaan. Wekelijks lijken de mogelijkheden toe te nemen en er kunnen ook steeds meer materialen worden geprint, van huizen en grachtenpanden tot voedsel aan toe. Bovendien zijn printers ook steeds sneller en wordt prin­ten goedkoper. En ook voor de bouwwereld lijkt er steeds meer mogelijk. Zoals de nieuwe mini-3D-robot, speciaal voor de bouw ontwikkeld door het Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC), Barcelona.Interesse in een abonnement? Stuur een mailtje naar info@innovatievematerialen.nl