Strengensteen

De Strengsteen

2016, februari - St. Joris Keramische Industrie presenteerde onlangs de Strengsteen, een geglazuurde gevelsteen zonder zichtbare voeg. Het bedrijf uit het Limburgse Beesel. St. Joris ontwikkelde de nieuwe steen in samenwerking met Architect Meindert Booij (Architectenbureau Broekbakema). De strengsteen is een gevelsteen die wordt verlijmd, maar waarbij de voeg aan het zicht is onttrokken. Volgens de producent gaat bouwen daarmee sneller en innovatiever. Een voegloze gevel vraagt ook minder onderhoud.
Het procedé van de voegloze gevel is niet helemaal nieuw. Sinds een aantal jaren worden al voegloos verlijmde gevels geproduceerd. Volgens de website van St. Joris heeft Meindert Booij voor dit ontwerp gekozen, omdat hij zich bij gelijmd metselwerk vaak stoorde aan de onregelmatigheid van de voegen en het al of niet zichtbaar zijn van de lijm en lijmresten. Daarom heeft hij een steen ontworpen met een aangepaste doorsnede. Dit vraagt om een ander productieproces dan de huidige strengpersstenen. Door de klei in de lengterichting van de steen door de mal te persen, ontstaat tegelijkertijd de mogelijkheid om het voorvlak naar wens te profileren.
De gevel die met een Strengsteen t. Joris  nauwelijks onderhoud. Waar de traditionele metselgevel na een aantal jaren opnieuw gevoegd moet worden, is bij een voegloze gevel gemaakt van Jointless Bricks niet van toepassing. Een keer per jaar de gevel nat afnemen is volgens de producent voldoende om de glanzende uitstraling jarenlang te behouden.

Bron: St. Joris Keramische Industrie>