Kosten-efficiënte terracotta koelinstallatieZomers in India zijn extreem warm en grote airconditioners zijn voor het merendeel van de bevolking niet economisch en niet efficiënt. Aan de andere kant eist het werken onder extreme hitte zijn tol onder de gezondheid en arbeidsproductiviteit van werknemers.
Een team van Ant Studio, een architectuur en technologie bedrijf uit New Delhi, ontwikkelde een duurzame en goedkope oplossing voor de fabriek van Deki Electronics in Uttar Pradesh. Net buiten de fabriekshal van het bedrijf stond een generator, die nog eens extra warmte ontwikkelde, waardoor de temperatuur ter plekke opliep tot boven de 50 °C.
Ant Studio koos voor verdampingskoeling, een techniek die al in de oudheid werd gebruikt.
Het ontwerp heeft een honingraatachtige en is opgebouwd uit horizontale terracotta cilinders, ontworpen met moderne computertechnieken. Koeling door verdamping heeft luchtverplaatsing nodig en daarvoor werd de luchtstroom van de generator gebruikt. In experimenten met een prototype werd warme lucht (boven 50 °C) door het systeem geblazen. Het benodigde water dat over de stenen cilinders werd gepompt was afkomstig uit de fabriek. Dat bleek te werken. Uit de experimenten bleek dat de temperatuur van de luchtstroom was afgekoeld tot 36 °C, overigens bij een buitentemperatuur van 42 °C.
Inmiddels wordt onderzocht hoe en of dergelijke installaties ook binnen kunnen worden gebruikt.

Photo’s: Ant Studio/ S. Anirudh