WasteBasedBricks

WasteBasedBricks

Bakstenen maken van afgedankte bakstenen, of van wastafels, oude tegels of oude  keramische kozijnen, glas: het kan blijkbaar allemaal. StoneCycling  maakt van een cocktail van vermalen bouw- en industrieel afval en verwerkt het tot nieuwe, zowel kwalitatief als esthetisch aantrekkelijke stenen. En volgens de jonge bedrijf is dat nog maar het begin.

Het idee achter de producten van SoneCycling is ingegeven door de vraag wat te doen, en bij voorkeur zo duurzaam mogelijk,  met bouwafval. Hergebruik dus, maar dat niet alleen waarmee men probeert een zo duurzaam mogelijk product op de markt te zetten. Het proces van StoneCycling verloopt bij een temperatuur die 200 tot 300 °C lager ligt dan die van de normale baksteenproductie. Daardoor is de CO2-emissie uiteraard ook lager.

Inmiddels is de Waste BasedBrickslijn getest door het Technisch centrum voor de Keramische Industrie (TCKI) in Velp. Volgens StoneCycling heeft dat onderzoek bevestigd dat de WasteBasedBricks als volwaardige bakstenen kunnen worden gebruikt. De druksterkte is zelfs hoger dan bij de gemiddelde conventionele stenen en dat geldt ook voor de isolatiewaarde. De wateropname scoort wat minder, maar dat is volgens het StoneCycling goed op te vangen door de mortel aan te passen. Ook voor het overige voldoen de WasteBasedBricks aan de Europese standaard.

www.stonecycling.com

Een uitgebreid artikel over het onderzoek verscheen in Innovatieve Materialen nummer 2 2016.
wbb