‘Best Practices for Materials and Constructive Techniques’
Voor ontwerpers en architecten spelen materialen en constructieve technieken een essentiële rol. Er moeten beslissingen worden genomen en die zijn vaak ingewikkeld; zeker als het gaat om de milieu-impact. Hout bijvoorbeeld is een materiaal met een prima CO2-footprint en uitstekende constructurele eigenschappen, terwijl aan de andere kant het gebruik van hout vaak wordt geassocieerd wordt met ontbossing. Dat vernietigt niet alleen ecosystemen en habitats, maar veroorzaakt ook klimaatveranderingen veroorzaakt. Een logische vraag is dan: is het gebruik van hout in de architectuur eigenlijk wel duurzaam?
Ander voorbeeld. Voor de productie van baksteen is relatief veel energie nodig wat een serieuze CO2 footprint oplevert. Daar staat tegenover dat baksteen generaties lang mee gaat en bovendien vaak worden gemaakt van een hernieuwbare grondstof, namelijk rivierklei. Wegen de voordelen dan niet op tegen de nadelen?
De website archdaily.com zette begin September een uiterst volledig overzicht online onder de titel ‘Best Practices for Materials and Constructive Techniques’. Daarin worden niet alleen de voor- en nadelen van veel constructiematerialen en technieken behandeld, maar worden ook suggesties en tips gegeven om zo verantwoord mogelijke constructieve en ecologische keuzes te maken.
Foto: Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek (KNB)