Biobased bouwen kan tot op zekere hoogte

(Foto: WUR

27 juni 2024 – Biobased bouwen, oftewel bouwen met materialen afkomstig van biomassa zoals hout en vezelgewassen, kan de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen. Traditionele bouwmaterialen zoals beton en staal zorgen voor hoge emissies door hun productieprocessen. Door de Wageningen Universiteit en Research (WUR) wordt onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van grootschalig gebruik van biobased materialen, waarbij duurzaamheid en beschikbaarheid van grondstoffen cruciaal zijn.
Hoewel hout CO2 opslaat en milieuvriendelijker is dan staal of beton, zijn er beperkingen. Bij hoogbouw wordt hout minder efficiënt omdat de benodigde hoeveelheid exponentieel toeneemt met de hoogte van het gebouw. Voor gebouwen boven de zestig meter wordt biobased bouwen minder rendabel. Een hybride aanpak, waarbij hout gecombineerd wordt met beton of staal, biedt een gedeeltelijke oplossing.
De beschikbaarheid van hout en andere biobased materialen is een ander aandachtspunt. Op dit moment is er voldoende hout, maar als heel Europa overstapt op biobased bouwen, kan schaarste ontstaan. Het aanleggen van meer productiebossen en het stimuleren van vezelteelt zijn mogelijke oplossingen. Het toevoegen van 250 duizend hectare bos in Nederland zou helpen, maar dit vergt tijd en ruimte. Investeren in biobased bouwen is een langetermijnstrategie die toekomstige generaties ten goede komt, mits er efficiënt met grondstoffen wordt omgegaan.

Meer bij de WUR>

Eerder dit jaar verscheen het rapport ‘Biobased grondstoffen voor hoogbouw: geindustrialiseerde modulaire en lage emissie hoogbouw in de G4.’ Het is HIER te downloaden>