‘Bioplastics worden aantrekkelijker voor de industrie’

24 april 2023 – In het Duitse RUBIO-project (Regionales unternehmerisches Bündnis zum Aufbau von Wertschöpfungsketten für technische Biokunststoffe in Mitteldeutschland) werken achttien partijen samen om van regionaal beschikbare plantenresten duurzame recyclebare, biologisch afbreekbare producten te maken.
Bioplastics zijn een steeds beter alternatief voor kunststoffen op basis van aardolie. Deze duurzame materialen bieden een aantal voordelen: ze zijn gemaakt van hernieuwbare bronnen en helpen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de CO2 -uitstoot te verminderen. Bovendien zijn ze biologisch afbreekbaar zijn en hebben verwerkingseigenschappen die vergelijkbaar zijn met die van klassieke plastics. Maar er zijn obstakels die bedrijven ervan weerhouden hun producten uit bioplastics te vervaardigen. Wereldwijd zijn er maar een paar fabrikanten die bioplastics op de markt brengen. Voor kunststofverwerkers zorgt dit voor leveringsproblemen, hogere kosten en een te beperkte keuze uit verschillende soorten bioplastics om het brede scala aan mogelijke toepassingen te realiseren. Daarnaast worden bioplastics momenteel vaak geproduceerd uit suikerriet en maïs – potentiële voedsel- of voerbronnen, wat een soort ‘voedsel- of plastic’-discussie zou kunnen oproepen.
Als onderdeel van het RUBIO-project ontwikkelt het Fraunhofer Institute for Applied Polymer Research IAP op basis van regionaal beschikbare plantenafval nieuwe typen van het bioplastic polybutyleensuccinaat (PBS), die voor aanzienlijk meer toepassingen kunnen worden gebruikt. Samen met het bedrijf Polifilm Extrusion GmbH heeft Fraunhofer IAP een eerste commercieel product ontwikkeld.
Het Duitse bedrijf produceert plastic films voor verschillende toepassingen in de verpakkings-, bouw-, landbouw-, automobiel- en andere sectoren op meer dan tachtig extrusielijnen op de locatie Weißandt-Gölzau in Saksen-Anhalt. De partners hebben een PBS-folie ontwikkeld die gebruikt kan worden voor het verzenden van tassen. De inzet van regionale reststoffen volgens Fraunhofer op de lange termijn nog een ander voordeel: kortere transportroutes kunnen leiden tot lagere prijzen en meer duurzaamheid van de geproduceerde kunststofproducten. Dat moet de aantrekkelijkheid van bioplastics op termijn verder verhogen.

De bioplastic films gemaakt van PBS, ontwikkeld als onderdeel van het RUBIO-project, zijn recyclebaar, biologisch afbreekbaar en kunnen worden verwerkt op standaard extrusielijnen

Meer bij Fraunhofer>