‘Biosolids maken bakstenen duurzamer’

Behandeld zuiveringsslib – biosolids – kan prima worden gerecycled door ze te verwerken in baksteen. Daarmee wordt niet alleen een afval probleem opgelost (biosolids worden nu nog vaak gestort) maar kan de bouwbranche ook verder verduurzamen. Dat zeggen wetenschappers van RMIT University in Melbourne. Zij onderzochten de mogelijkheden om biosolids met klei mee te bakken tot volwaardige bakstenen. Het onderzoek werd in januari gepubliceerd in het tijdschrift Buildings onder de titel ‘A Proposal for Recycling the World’s Unused Stockpiles of Treated Wastewater Sludge (Biosolids) in Fired-Clay Bricks’.

Biosolids zijn een bijproduct van het afvalwaterzuiveringsproces. Het kan worden gebruikt als meststof, bij landherstel of als constructiemateriaal. Wereldwijd wordt ongeveer 30 procent van deze biosolids opgeslagen of gestort, met de nodige milieubelasting van dien. Een team van de RMIT University in Melbourne, Australië, zegt te hebben aangetoond dat gebakken baksteen met biosolids een duurzame oplossing kan zijn voor zowel de afvalwaterzuiveringsindustrie als de baksteenindustrie. Het onderzoek toont bovendien aan dat de productie van biosolids-stenen slechts ongeveer de helft van de energie nodig heeft in vergelijking met de productie van conventionele bakstenen.

De biosolids-bakstenen waren niet alleen goedkopere te maken, maar hadden ook een lagere thermische geleidbaarheid. Minder warmte-overdracht maakt gebouwen milieuvriendelijker.

Meer in Innovatieve Materialen 2019 nummer 1