Eerste weg van 100 procent Nederlands lignine

Infrabedrijf Roelofs starte begin juni met de aanleg van ’s werelds eerste testweg van bio-asfalt gemaakt met Nederlandse lignine. De lignine wordt geproduceerd door Avantium, een technologiebedrijf gespecialiseerd in hernieuwbare chemie. De volledig plantaardige lignine wordt gebruikt als vervanger van bitumen in asfalt, dat wordt gewonnen uit ruwe olie. In samenwerking met de provincie Groningen zal het 250 meter lange proefvak op basis van lignine worden aangelegd in het noorden van Nederland, op de N987 tussen Siddeburen en Wagenborgen. Deze testweg maakt deel uit van het CHAPLIN XL-project, een samenwerking van industriële en academische partijen die wil aantonen dat lignine als bitumenvervanger effectief werkt op schaal en leidt tot een aanzienlijke CO2-reductie van de wegenbouw. Bij eerdere proeven met lignine-asfalt werd gebruik gemaakt van zogenaamd Kraft lignine afkomstig van een Finse papierfabriek. In dit geval wordt een ander type lignine gebruikt, dat volledig is gemaakt van houtafval afkomstig uit Nederland, en wordt geproduceerd in Nederland.

Avantium ontwikkelt en commercialiseert innovatieve technologieën voor de productie van plantaardige chemicaliën en materialen. In haar DAWN pilot bioraffinaderij in Delfzijl (Nederland) zet het bedrijf houtachtige grondstoffen om in industriële suikers en lignine. Lignine kan worden gebruikt voor energieopwekking, maar is ook geschikt voor vele hoogwaardige toepassingen, zoals voor bio-asfalt. In totaal werd ongeveer 1.000 kg Avantium lignine aan het asfalt toegevoegd ter vervanging van een deel van het bitumen voor de productie van de toplaag van het proefvak op de N987.

De asfaltproducerende partners van CHAPLIN XL hebben het proces om bio-asfalt te produceren in conventionele asfaltcentrales verbeterd, waardoor de op lignine gebaseerde asfalttechnologie kan worden opgeschaald. Avantium werkt nauw samen met Roelofs, die als doel heeft om over te stappen op bio-asfalt. Roelofs zal ook een tweede proefvak aanleggen op de N987 met conventionele Kraft lignine van een Finse papierfabriek.

Meer in Innovatieve materialen 2021 nummer 3