Glazen sandwichpaneel

Glas heeft architecten over de hele wereld gefascineerd vanwege de meest karakteristieke eigenschap, transparantie. Bovendien heeft glas een hogere druksterkte dan die van beton, hout of zelfs staal. Die eigenschappen hebben geleid tot een voortdurend toenemende vraag naar structurele glascomponenten. Bij dergelijke structurele toepassingen zijn de glaselementen zodanig gedimensioneerd dat ze voldoen aan de gewenste stijfheids- en sterkte-eisen. Daarom zijn ze dik en zwaar en hebben ze vaak een substantiële en zichtbare ondersteunende onderbouw nodig. Glassandwichstructuren zijn een veelbelovende oplossing voor het creëren van volledig transparante vlakke elementen met hoge stijfheid en lager gewicht. Dergelijke panelen kunnen het materiaalverbruik verlagen, terwijl de noodzaak van een ondersteunende substructuur veel minder is. Onderzoekers van de Glass & Transparency Group van de TU Delft, Faculteit Bouwkunde de TU Delft ontwikkelden en beproefden een innovatief, volledig glazen sandwichpaneel.

Het door hen gemaakte prototype toonde volgens hen het potentieel van glazen sandwichpanelen als een relatief lichtgewicht en transparant maar tegelijk ook stijve structurele component. Soortgelijke sandwichpanelen kunnen wellicht ook worden toegepast als gevelelementen. En niet alleen transparante glazen gevels kunnen volgens dit principe worden gemaakt, ook gevels met geïntegreerde klimaatbeheersing liggen in het verschiet.

Onderzoekers: Dimitrios Vitalis, Faidra Oikonomopoulou, Frederic A. Veer, Vicente Plaza Gonzalez

Technoledge studententeam: Liesanne Wieleman, MJ Veenendaal, Joep Nizet, Bram Rooijakkers, Charbel Saleh, Franke de Haan, Anne Bruggen

Medewerkers: Lida Barou, Serdar Asut

Veel meer over het onderzoek in Innovatieve Materialen nummer 1 2018