Growing Design: paddenstoelpaviljoen
De Dutch Design Week (DDW, van 19 – 27 oktober in Eindhoven) presenteerde dit jaar acht ontwerptrends die volgens de organisatie momenteel de belangrijkste ontwikkelingen aangeven binnen de wereld van design. Eén daarvan was levende natuurlijke materialen.
Ontwerpers vinden allerlei creatieve manieren om biobased materialen te gebruiken voor een grote variëteit aan projecten. Zo wordt bio- restafval, als dennennaalden of koffiedik, omgezet in andere grondstoffen, maar wordt er ook gebruik gemaakt van levend materiaal. En zo was Growing Design een van de trends die de tijdens de DDW voor het voetlicht werd gebracht. Dat gebeurde onder meer in de vorm van het DDW-paviljoen op het Ketelhuisplein, dit jaar gerealiseerd door Nieuwe Helden uit Amsterdam. Zij ontwikkelden Growing Pavilion waarbij is uitgegaan van organisch materiaal als bouwmateriaal van de toekomst: het. Dit bouwwerk is volledig van organisch materiaal, helemaal gebouwd uit biobased materialen met een belangrijke rol voor groeiend mycelium.
Mycelium is het netwerk van alle draden van een schimmel/paddenstoel. Nadat de schimmel zelf inactief gemaakt is, blijft er een fijnmazig netwerk over. De toepassing van dit mycelium-materiaal heeft veel mogelijkheden. Het is licht maar ook sterk en geschikt voor toepassing als bouwmateriaal.
The Growing Pavilion is een project van Company New Heroes en Dutch Design Foundation
Het team van The Growing Pavilion: Pascal Leboucq, Diana van Bokhoven, Emiel Rietvelt, Lucas De Man, Jasper van den Berg, Amber Bloos, Dona Popovici, Naomi Jansen, Anne Caesar van Wieren, Bente Konings, Wouter Goedheer, Bas van Rijnsoever, Isil Vos, Jip Verwiel.
The Growing Pavilion is gebouwd door Fiction Factory, Tentech en Buitink Technology. In samenwerking met Primum, HuisVeendam, ECO-board, Krown.bio, Braindrop, Impershield, Houthandel Looijmans, TenCate Outdoor Fabrics, Juro Coating, Botanic Bites, Sounding Bodies, BioBased Delta, Centre of Expertise Biobased Economy (CoEBBE), Natuurvezel Applicatie Centrum (NAC), Noorderwind.
Meer in Innovatieve Materialen 2019 nummer 5