Houten oppervlakken kunnen virussen doden

Onderzoekers keken naar hoe lang virussen besmettelijk bleven op verschillende houtsoorten en ontdekten dat sommige veelbelovende kandidaten zijn voor duurzame, natuurlijke antivirale materialen (Foto: ACS)

18 juni 2024 – Virussen, waaronder het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt, kunnen via besmette oppervlakken van persoon op persoon worden overgedragen. Maar kunnen sommige oppervlakken het risico op dit soort overdracht verminderen? Wetenschappers hebben nu ontdekt dat hout natuurlijke antivirale eigenschappen heeft, die de tijd kunnen verkorten dat virussen op oppervlakken kunnen overleven.
Zogenaamde 0mhulde virussen, zoals het coronavirus, kunnen tot vijf dagen op oppervlakken leven; Virussen zonder envelop, inclusief verkoudheid virussen, kunnen wekenlang leven, in sommige gevallen zelfs als de oppervlakken zijn gedesinfecteerd. Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat hout antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen heeft, waardoor het een ideaal materiaal is voor snijplanken. Het vermogen van hout om virussen te inactiveren moet echter nog worden onderzocht, en dat is wat onderzoekers van Universiteit van Jyväskylä, (Finland) hebben gedaan.
Uit de resultaten van experimenten met het coronavirus bleek dat dennen, sparren, berken en elzen een uur nodig hebben om het infectievermogen van het virus te decimeren, terwijl eucalyptus en eik twee uur nodig hebben. Pine vertoonde de snelste antivirale activiteit, beginnend na vijf minuten.
Op basis van hun bevindingen concludeerden de onderzoekers dat de chemische samenstelling van het houtoppervlak primair verantwoordelijk is voor de antivirale functionaliteit ervan. Hoewel er meer onderzoek nodig is om de chemische mechanismen te doorgronden, wijzen de resultaten er volgens de onderzoekers op dat hout een veelbelovende kandidaat is voor duurzame, natuurlijke antivirale materialen.

Het onderzoek is inmiddels gepubliceerd in ACS Applied Energy Materials onder de titel ‘Tree Species-Dependent Inactivation of Coronaviruses and Enteroviruses on Solid Wood Surfaces’

Meer bij ACS>