Zwitsers lossen mysterie van afbrokkelende Ierse huizen op
In het graafschap Donegal, Ierland, heeft afbrokkelend beton  jarenlang enorme schade aangericht aan duizenden huizen, wat leidde tot onrust onder de bevolking, protesten, demonstraties en zelfs heftige discussies in het parlement. Een taskforce van de overheid houdt zich sinds april 2016 bezig met de kwestie. Zwitserse experts van de Zwitserse federale laboratoria voor materiaalwetenschap en -technologie (Empa) denken nu echter dat de oorzaak te hebben gevonden.

Waarom was Romeins beton zo duurzaam?
Wetenschappers proberen al tientallen jaren te achterhalen wat het geheim is van Romeins beton en vooral de betonnen constructies die bijzonder zware omstandigheden hebben doorstaan. Al tweeduizend jaar blijkt het materiaal nagenoeg onverwoestbaar en de vraag is: ‘hoe komt dat?’ Een internationaal team van onderzoekers1 zegt nu te hebben ontdekt dat de de truc zit in het gebruik van ongebluste kalk in het betonmengsel.

Betonnen superriffen
In Denemarken werken wetenschappers en kunstenaars momenteel aan een kunstmatig rif van nieuw ontwikkeld beton. Het project ‘Super Rev’ (Super Reefs) heeft tot doel 55 vierkante kilometer riffen voor de Deense kust te herstellen.

KVK Innovatie Top 100 2022
KVK presenteert elk jaar de KVK Innovatie Top 100, een etalage vol succesvolle innovaties uit het midden- en kleinbedrijf. De kracht van de KVK Innovatie Top 100, is volgens de organisator van de lijst, te laten zien waartoe het Nederlandse mkb in staat is. Aan de KVK Innovatie Top 100 is bewust geen (geld)prijs verbonden. De afgelopen vijftien jaar is deze prijs uitgegroeid tot de grootste en belangrijkste innovatieprijs voor het mkb. De nieuwe ranglijst werd eind 2022 bekendgemaakt en bevatte ook dit jaar een flink aantal innovaties op het gebied van materialen en materiaaltoepassingen.

‘Romeinse’ PV-dakpannen
Het Europese POCITYF programma besteedde eind december aandacht aan een bijzonder project in het Archeologisch park van Pompeï. POCITYF is een project van de Europese Unie om historische steden groener, slimmer en leefbaarder te maken. Probleem van historische locaties is dat het lastig is om te verduurzamen, zonder in conflict te komen met de esthetische uitstraling van zo’n locatie. Zonnepanelen op een dak van een Romeinse tempel zijn natuurlijk geen gezicht. Waarom dan geen ‘onzichtbare’ dakpannen?

Vorm veranderen met een druk op de knop
Programmeerbare materialen kunnen hun eigenschappen op een gecontroleerde en omkeerbare manier veranderen met een druk op de knop, waarbij ze zich onafhankelijk aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om comfortabele stoelen of matrassen te maken die doorligwonden voorkomen.

Industrieel afval op de kaart
Zichtbaar maken waar bedrijfsafval terecht komt. Dat was de uitdaging voor promovenda aan de TU Delft Rusnė Šilerytė. Vaak kan dit afval hergebruikt worden, maar dat gebeurt veel te weinig. ‘Er zijn veel gegevens beschikbaar, maar die moeten vanuit een ander perspectief worden bekeken’, zegt de onlangs gepromoveerde Rusnė Šilerytė.

Naar de volledige inhoud>