IM 2023 nummer 2 is verschenen
‘StarCrete’: bouwmateriaal voor Mars
Het bouwen van infrastructuur en nederzettingen in de ruimte is duur en moeilijk. Toekomstige ruimteconstructies zullen moeten vertrouwen op eenvoudige materialen die ter plekke beschikbaar zijn. Wetenschappers van de Universiteit van Manchester hebben een nieuw materiaal ontwikkeld, ‘StarCrete’ dat zou kunnen worden gebruikt om huizen op Mars te bouwen en is gemaakt van buitenaards stof, aardappelzetmeel en zout.
Afval afbreken en weer opbouwen tot producten
Al jaren wordt veel afval netjes gescheiden, maar een groot deel van de afvalstroom is niet te recyclen. Wetenschappers van de Universiteit Twente onderzoeken samen met bedrijven hoe ook uit zogenoemde complexe en ‘natte’ afvalstromen nieuwe producten te maken zijn. Dat draait om het efficiënt isoleren van chemische bestanddelen die je gebruikt in nieuwe materialen. Het project ReBBloCS – Renewable Building Blocks from Complex and wet waSte gaat dit voorjaar van start met een subsidie van 3,8 miljoen euro van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Kunstmatige intelligentie om nieuwe materialen te ontwerpen
Geavanceerde materialen worden steeds complexer door de hoge eisen aan duurzaamheid en toepasbaarheid. Dierk Raabe en collega’s van het Max-Planck-Institut für Eisenforschung (MPIE) hebben onderzoek gedaan naar de rol die kunstmatige intelligentie (KI) in de materiaalwetenschap zou kunnen spelen. Zij komen tot de conclusie dat vergeleken met traditionele simulatiemethoden KI verschillende voordelen heeft en verwachten dat het in de toekomst een cruciale rol kan spelen voor het ontwikkelen van nieuwe, innovatieve materialen.
MaterialDistrict 2023
Van woensdag 8 tot en met vrijdag 10 maart werd MaterialDistrict Utrecht 2023 georganiseerd in de Werkspoorkathedraal in dezelfde stad. Het evenement werd bezocht door ruim 4.400 architecten, designers en andere materiaalgeïnteresseerden. De 125 exposanten presenteerden hun duurzame en circulaire innovaties, van grote bedrijven tot jong talent. Volgens de organisatie was duidelijk te zien dat er enorme belangstelling is voor duurzame materialen en innovatieve toepassingen op dat gebied. Dat kwam tot uiting in een breed scala aan innovaties in bijna alle soorten materialen, van zeewier plaatmateriaal, tegels van circulair beton, plaatmateriaal van oud textiel, terracotta van vermalen glas, baksteen en dakpannen, glasschuim van gerecycled glas, glazuren van afvalmateriaal en nog veel meer.
Zoutbatterij voor thuis
Het opslaan van energie in een zoutbatterij wordt al jaren gezien als duurzaam concept, dat kan gaan bijdragen aan de warmtetransitie. Toch zit de productontwikkeling volgens TU/e-promovendus Jelle Houben nu echt in een versnelling. Hij onderzocht hoe materialen verbeterd kunnen worden voor een groter vermogen, en voorzag met spin-off Cellcius recent de eerste woonhuizen van een zoutbatterij om het systeem te testen in de praktijk. Jelle Houben verdedigde op 9 maart zijn proefschrift bij de faculteit Applied Physics. Samen met Pim Donkers ontwikkelde hij een nieuw zogenaamd closed-loop systeem dat inmiddels is gepatenteerd en bij de TU/e spin-off Cellcius verder wordt ontwikkeld.
TOM FORD Plastic Innovation Prize
Afgelopen maart werden in Los Angeles de winnaars bekend gemaakt van de TOM FORD Plastic Innovation Prize; volgens de organisatoren de enige wereldwijde competitie gericht op het ontwikkelen van schaalbare en biologisch afbreekbare alternatieven voor traditionele plastic tasjes. De prijs werd in 2020 gelanceerd door ‘beauty company’ TOM FORD en non-profitorganisatie Lonely Whale.