IM 2023 nummer 3 is verschenen
Gevelpanelen als warmtebron voor warmtepompen
Warmtepompen beleven momenteel een explosieve groei op de markt voor verwarmingstechniek. Niet elk pand heeft echter voldoende ruimte voor de externe luchteenheid die nodig is voor een lucht/water-warmtepomp. Waar de ruimte beperkt is, kunnen nieuwe zonthermische gevelpanelen een geruisloos en ruimtebesparend alternatief zijn, maar tegelijk ook een aantrekkelijk architectonische component. Als onderdeel van het lopende onderzoeksproject TABSOLAR III ontwikkelt en test het Fraunhofer Instituut voor zonne-energiesystemen ISE zo’n oplossing in samenwerking met industriële partners. Tijdens de BAU-beurs 17 tot 22 april in Messe München, werd het TABSOLAR demonstratiepaneel gepresenteerd.
‘Renewable Material of the Year 2023’ Innovatieprijs
Met de innovatieprijs ‘Hernieuwbaar materiaal van het jaar 2023’ erkennen het nova-Instituut (organisator) en Covestro (sponsor) drie bijzondere en veelbelovende oplossingen die volgens de organisatoren bijdragen aan het vervangen van fossiele koolstof. Dertig bedrijven reageerden op de inzendingsoproep, zes genomineerden presenteerden hun innovaties op de conferentie en drie werden geselecteerd door de deelnemers van de Renewable Materials Conference.
BioHome3D
Op het terrein van het Advanced Structures and Composites Center van de Universiteit van Maine staat het eerste additief vervaardigde huis van het land dat volledig is gemaakt van biobased materialen – BioHome3D. Het 54 vierkante meter grote huis is het resultaat van een samenwerking tussen Oak Ridge National Laboratory en University of Maine (UMaine, Advanced Structures & Composites Center). Het gaat om een demonstratieproject dat moet laten zien hoe de gebruikte materialen in de loop van de tijd presteren in het lokale klimaat. Als omgevingsanalyses, weersbestendigheidstesten en het verzamelen van energiegegevens gunstig zijn, zou het huis kunnen leiden tot het printen van duizenden soortgelijke, efficiënt gebouwde en milieuvriendelijke woningen.
Breien voor complexe bouwwerken
Een gebouw of constructie gemaakt van gebreid textiel? Mariana Popescu, Assistant Professor Parametric Structural Design en Digital Fabrication, laat zien dat het maken van ingewikkelde vormen in de bouw een stuk efficiënter en milieuvriendelijker kan. Met haar innovatieve aanpak hoopt ze nieuwe generaties ontwerpers en ingenieurs te inspireren buiten de gebaande paden te denken.
Doorzichtige aerogel bakstenen
Glazen constructie-elementen zijn een populaire methode in de architectuur om licht in een gebouw te brengen. Met zulke materialen kan milieuvriendelijker daglicht beter worden benut en is er minder kunstlicht nodig. Om dit voordeel te maximaliseren, moeten de glaselementen echter bij voorkeur worden gebruikt om er volledige wanden van te maken. Daarvoor moeten de elementen een effectieve thermische isolatie hebben en een bepaalde belasting kunnen dragen – een combinatie die tot nu toe niet op de markt was.
JEC Innovation Award 2023
Elk jaar beloont JEC Group via de JEC Composites Innovation Awards baanbrekende, creatieve projecten die de mogelijkheden van composietmaterialen demonstreren. De innovatieprijs heeft als doel om innovaties in composietmaterialen te stimuleren en de vooruitgang van de industrie onder de aandacht van het publiek te brengen. Voorafgaand aan de JEC World (25 – 27 april in Parijs) werden de winnaars van de Innovation Award van dit jaar bekend gemaakt.