Innovatieve Materialen 2024 nummer 1 is verschenen

KVK Innovatie Top 100 2023
De Kamer van Koophandel (KVK) presenteert elk jaar de KVK Innovatie Top 100 om te laten zien waartoe het Nederlandse mkb in staat is. De nieuwe ranglijst werd eind 2023 bekendgemaakt en bevatte ook dit jaar een serieus aantal innovaties op het gebied van materialen en materiaaltoepassingen.

Plantaardige drukinkt
Het Onderzoeksinstituut voor Textielchemie en Textielfysica van de Universiteit van Innsbruck in Dornbirn doet al meer dan 25 jaar onderzoek naar natuurlijke kleurstoffen.

Mining the atmosphere: bouwen met CO2
De bouw als CO2-opslag? Onderzoekers van het Beton & Asfaltlab van het Zwitserse materiaalinstituut Empa werken eraan. Door biochar in beton te verwerken onderzoeken ze de mogelijkheden van CO2-neutraal of zelfs CO2 -negatief beton. Om dat voor elkaar te krijgen verwerken ze de biochar tot pellets en gebruiken die om conventionele aggregaten te vervangen.

Sanering van verontreinigde houtconstructies
In Duitsland zijn ongeveer drie miljoen gebouwen vervuild met de giftige houtverduurzamingsmiddelen lindaan en pentachloorfenol (PCP). In het CycloPlasma-project ontwikkelen onderzoekers van het Fraunhofer Instituut voor Bouwfysica IBP een nieuw type proces om deze decennia-oude verontreinigingen te verwijderen – zowel in de lucht als in vervuilde houten constructies.

Bioreceptieve gevels voor stedelijke omgevingen
Respyre presenteerde afgelopen november een duurzame gevelbekleding: VertiScape. Het gaat om gevelplaten van duurzaam circulair beton met levend mos. Bovendien wordt gedurende de levensduur van de gevel CO2 in het beton vastgelegd als kalk, waardoor het een CO2-negatief materiaal wordt.

Nieuwe methode om biokoolstof te produceren
TNO heeft een proces ontwikkeld – EnerChar – om ‘schone’ (of ‘groene’) koolstof te maken. Het proces is gebaseerd op vergassing van biomassa (houtresten, maar ook reststromen uit de voedingsindustrie).

Slimme coating visualiseert onzichtbare gebreken constructies
Onderzoekers van de TU Delft werken aan een innovatief kosteneffectief coatingmateriaal dat van kleur verandert als een vroegtijdig waarschuwingssysteem, en zo ruim van tevoren kwetsbaarheden zichtbaar maakt.

AI-tool ontdekt ‘metamaterialen’ met ongewone eigenschappen
Onderzoekers van de TU Delft hebben nu een AI-tool ontwikkeld die niet alleen metamaterialen kan ontdekken, maar ze ook maakbaar en duurzaam ontwerpt. Dit biedt de mogelijkheid producten met ongekende eigenschappen te maken. Ze publiceerden hun bevindingen in Advanced Materials.

Klik hier voor de volledige inhoud>