Innovatieve Materialen 2024 nummer 2 is verschenen

JEC Innovation Award 2024

Elk jaar beloont JEC Group via de JEC Composites Innovation Awards baanbrekende, creatieve projecten die de mogelijkheden van composietmaterialen demonstreren. De innovatieprijs heeft als doel om innovaties in composietmaterialen te stimuleren en de vooruitgang van de industrie onder de aandacht van het publiek te brengen. De afgelopen 26 jaar waren bij het JEC Composites Innovation Program meer dan 2.000 bedrijven wereldwijd betrokken; 225 bedrijven en 573 partners zijn beloond voor de innovaties op het gebied van composieten. Voorafgaand aan de JEC World

(5 – 6 maart in Parijs) werden de winnaars van de Innovation Award van dit jaar bekend gemaakt.

MaterialDistrict 2024

Van 6 tot en met 8 maart vond MaterialDistrict Utrecht plaats in de Werkspoorkathedraal in dezelfde stad. Het evenement van dit jaar legde extra nadruk op biobased materialen en circulariteit en het belang daarvan bij het bestrijden van de klimaatverandering en de uitputting van hulpbronnen. Het evenement trok dit jaar 5651 bezoekers; 28 procent meer dan in 2023.

Innovatieve coating voorkomt kalkvorming

Onderzoekers van ETH Zürich zeggen nu een manier te hebben gevonden om de vorming van kalkaanslag in industriele warmtewisselaars te voorkomen. Ze ontwikkelen een coating op basis van hydrogel die de hechting van kalkaanslag effectief voorkomt. Kalkkristallen kunnen op dit oppervlak geen houvast vinden en worden daarom meegevoerd door de omringende waterstroom. Een dergelijke coating zou de efficiëntie van de elektriciteitsproductie in thermische energiecentrales verbeteren en verliezen als gevolg van kalkaanslag compenseren.

Cellulose aerogel uit een 3D-printer

Ultralicht, thermisch isolerend en biologisch afbreekbaar: aerogels op cellulosebasis hebben veel mogelijkheden. Empa-onderzoekers zijn erin geslaagd het natuurlijke materiaal te 3D-printen in complexe vormen die ooit zouden kunnen dienen als precisie-isolatie in de micro-elektronica

Materialen 3D-printen met de mechanische eigenschappen en ontwerpvrijheid van biologische materie

Materialen gemaakt door levende organismen hebben opmerkelijke mechanische eigenschappen. Hout kan bijvoorbeeld vooral stijfheid vertonen langs één richting, maar toch goed bestand zijn tegen breuken, bijvoorbeeld bij de aanhechting van takken. Wetenschapper Caroline Houriet van de TU Delft heeft een manier gevonden om de complexe microstructuren die in de natuur voorkomen na te bootsen met behulp van 3D-printtechnieken. Dat opent nieuwe mogelijkheden voor het ontwerpen en fabriceren van lichtgewicht onderdelen met hoge mechanische prestaties die bovendien recyclebaar zijn. Het team van Caroline Houriet presenteerde hun nieuwe inzichten in Advanced Materials.

Goldilocks: een biobased lignine-alternatief voor aardolie

Sinds het besef bestaat dat petrochemische grond- en brandstoffen een belangrijke rol spelen in de klimaatverandering, is de belangstelling voor biologische, hernieuwbare koolstof bronnen enorm toegenomen. De afgelopen jaren ontwikkelde Vertoro een olieachtig product op basis van lignocellulosehoudende biomassa – Goldilocks – dat voor verschillende toepassingen worden gebruikt: voor het maken van materialen, verschillende chemicaliën en brandstoffen (additieven).

Vertoro is een spin-off bedrijf uit een publiek-private samenwerking tussen Brightlands Chemelot Campus, DSM, Chemelot InSciTe, Universiteit Maastricht (UM) en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

De hele inhoud is HIER te vinden>