Innovatieve Materialen (2022 nummer 4) is verschenen

Transparante cellulosefilm kan plastic verpakkingen vervangen
Voedselverpakkingen zijn belangrijk om voedingsmiddelen te beschermen en verspilling tegen te gaan. Dunne plastic folies zijn echter moeilijk te recyclen en belanden na gebruik vaak op de verkeerde plek. Het Finse onderzoeksinstituut VTT zegt nu een oplossing te hebben ontwikkeld voor het afvalprobleem van plastic verpakkingen: cellulose.

HiRes Concrete Slab
De HiRes Concrete Slab is een dunne, dubbelgekromde betonnen plaat die zo is geconstrueerd dat alleen daar waar het structureel nodig is materiaal is aangebracht; precies op de plaats waar de krachten door de schaalconstructie moeten worden afgevoerd. Die aanpak resulteert in een materiaalbesparing van 70 procent in vergelijking met een standaard plaat van gewapend beton.

Textiel dat kan luisteren
Een team van MIT Rhode Island School of Design heeft een ‘akoestische stof’ ontworpen, geweven met een vezel die is gemaakt van een flexibel piëzo-elektrisch materiaal. Als de vezels worden gebogen, of mechanisch vervormd, geven ze een elektrisch signaal af waarmee de stof geluidstrillingen kan omzetten in elektrische signalen.

PET-plastic direct uit biomassa
Wetenschappers van EPFL1 hebben een nieuw, PET-achtig plastic ontwikkeld dat eenvoudig kan worden gemaakt van de niet-bruikbare delen van planten. Het plastic is taai, hittebestendig en heeft een goede barrière tegen gassen zoals zuurstof, waardoor het een veelbelovende kandidaat is voor voedselverpakkingen. Door zijn structuur kan het nieuwe plastic ook chemisch worden gerecycled en weer worden afgebroken tot onschadelijke suikers in het milieu.

Gerecycled glasafval als zandvervanger bij 3D-printen
Onderzoekers van de Nanyang Technological University, Singapore (NTU Singapore) hebben een manier ontwikkeld om gerecycled glas te gebruiken bij 3D-printen. Volgens NTU zou dat de deur kunnen openen naar zowel een nieuwe bestemming voor afvalglas, als een meer ecologisch duurzame manier van bouwen. De resultaten van het onderzoek werden begin dit jaar gepubliceerd in het Journal of Building
Engineering.

Brick Award 2022
Elke twee jaar reikt Wienerberger de Brick Awards uit en eert de meest creatieve voorbeelden van moderne en innovatieve baksteenarchitectuur. Het bedrijf wil zowel architecten als liefhebbers van buiten het vak inspireren om nieuwe bouwvormen te verkennen. Op 9 juni vond de tiende editie plaats.

GEVEL 2022: Inception, nieuwe ideeën over gevels
Van 31 mei tot en met 2 juni werd in de Jaarbeurs te Utrecht de vakbeurs GEVEL 2022 gehouden. De organisatie had dit jaar gekozen voor het thema ‘Inception’, ontleend aan de gelijknamige film uit 2010. Daarin weet een team in te breken in de dromen van mensen om daar ideeën in te planten. In dit verband moest het thema inception worden opgevat als ‘aanvang, begin, start’: een eerste stap naar een nieuw tijdperk. Volgens de organisatoren gaat het – overigens net als in de film – om de kracht van het idee. Een enkel idee kan de wereld veranderen en alle regels herschrijven.

Naar de hele inhoudsopgave>