Innovatieve Materialen (2022 nummer 5) is verschenen

Bacteriofagen halen grondstoffen uit fluorescentielampen
Onderzoekers van het Helmholtz Instituut Freiberg for Resource Technology (HIF) van het Helmholtz Center Dresden-Rossendorf (HZDR) hebben een proces ontwikkeld waarmee ze zeldzame aardmetalen uit fluorescentielampen kunnen halen. De truc: bacteriofagen; virussen die voornamelijk bacteriën infecteren.

SeaSolv maakt afvalvrije bioraffinage van zeewier mogelijk
Zeewieren (‘macroalgen’) zijn rijk aan waardevolle voedingsstoffen voor voeding, nutraceuticals of geneesmiddelen. Die zijn er echter niet makkelijk uit te halen. In het SeaSolv-project heeft Wageningen University & Research (WUR) samen met internationale partners een innovatieve afvalvrije methode ontwikkeld voor de multi-product bioraffinage van deze stoffen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een nieuwe klasse oplosmiddelen: diep eutectische oplosmiddelen (DES).

Batimat Innovation Awards 2022
Begin oktober werd in Parijs de Batimat gehouden, een vierdaagse bijeenkomst voor alle bouwberoepen, fabrikanten en verkopers van materialen en apparatuur, architecten en projectontwikkelaars. Tijdens de beurs werden de traditionele Batimat Innovation Awards uitgereikt in tien categorieën waarbij in (vrijwel) elke categorie een gouden, zilveren en bronzen medaille was te verdienen. Onder de medaillewinnaars waren verschillende materiaalinnovaties.

Bouw en onderhoud met zwermen 3D-printdrones
Een internationaal onderzoeksteam onder leiding van het Zwitserse materiaal-onderzoeksinstituut Empa heeft samen met het Imperial College London een systeem ontwikkeld van samenwerkende, 3D-printende drones. De onderzoekers namen daarbij een bijenzwerm als voorbeeld. De vliegende robots werken als een team samen om 3D-materialen te printen voor het bouwen of repareren van constructies.

Zilver eruit, koper erin:
een nieuwe impuls voor de productie van zonnecellen
De stijgende prijs en de beperkte beschikbaarheid van grondstoffen, vooral zilver, leiden tot hogere kosten bij de productie van fotovoltaïsche modules. Fraunhofer-onderzoekers hebben een galvaniseerproces ontwikkeld waarbij zilver kan worden vervangen door koper, dat goedkoper en gemakkelijker verkrijgbaar is. Om de technologie sneller naar de markt te brengen, werd onlangs de spin-off PV2+ gelanceerd.

Noodwoningen van 3D-geprinte lokale klei
Huisvesting is wereldwijd een probleem, bijvoorbeeld als gebrek aan onderkomens acuut is, zoals ten gevolge van natuurrampen of oorlogsgeweld. Het zou handig zijn als in zo’n geval snel en goedkoop onderkomens zouden kunnen worden gebouwd en liefst zonder dat materialen van heinde en ver hoeven te worden aangevoerd. In Spanje staat sinds kort het eerste 3D-geprinte gebouwtje in Spanje: TOVA, ontwikkeld door het Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC. Het is (vrijwel) volledig gemaakt van lokale klei en werd binnen enkele weken voltooid.

Naar de hele inhoudsopgave>