IM 2023 nummer 4 is verschenen
Anorganische membranen voor een schonere toekomst
Een team van onderzoekers van de National University of Singapore (NUS) heeft een techniek ontwikkeld voor het produceren van ultradunne anorganische membranen die energie-efficiënt prima zijn aan te passen voor verschillende toepassingen.
Nieuw: zelfhelend metaal
Wetenschappers van het Sandia National Laboratories zijn voor het eerst getuige geweest van barsten in metaal die uit zichzelf weer samensmelten zonder enige menselijke tussenkomst en die in strijd waren met de gangbare wetenschappelijke theorieën. Als het nieuw ontdekte fenomeen kan worden benut, kan dit een technische revolutie betekenen. Te denken valt aan zelfherstellende motoren, bruggen en vliegtuigen die als ze – bijvoorbeeld door slijtage – schade oplopen, zichzelf kunnen repareren. Daarmee worden ze niet alleen veiliger, maar ook duurzamer. Het onderzoek van Sandia National Laboratories en Texas A&M University werd op 11 juli gepubliceerd in Nature (Autonomous healing of fatigue cracks via cold welding).
Met gerobotiseerd proces gemaakte houtconstructies model voor hulpbron-efficiënt bouwen
Terwijl de wereldbevolking blijft groeien, staat de bouwsector voor de uitdaging om minder hulpbronnen te gebruiken en over te stappen op duurzame materialen. Wetenschappers van de universiteiten van Stuttgart en Freiburg ontwikkelen nieuwe strategie voor het bouwen in de toekomst. In een gezamenlijk project hebben de onderzoekers een lichtgewicht houtconstructiepaviljoen gebouwd aan de Faculteit Ingenieurswetenschappen van de Universiteit van Freiburg, waar ze nieuwe materialen en constructiemethoden testen en onderzoeken.
Hydroactieve gebouwschil tegen effecten klimaatverandering
Klimaatverandering zorgt niet alleen voor het ene na het andere hitterecord; het veroorzaakt ook meer hevige regenbuien. Overstromingen en stedelijke hitte-eilanden veroorzaken schade aan gebouwen en infrastructuur. Wetenschappers proberen om die reden methodes te ontwikkelen om dergelijke problemen het hoofd te bieden. Zo ontwikkelde het Institute for Lightweight Structures and Conceptual Design (ILEK, Universiteit van Stuttgart) HydroSKIN: een lichtgewicht, textiel gevelelement dat regenwater absorbeert en weer afgeeft tijdens hete periodes, waardoor het interieur van gebouwen en stedelijke ruimtes afkoelt door verdamping.
Sugarcrete
Verschillende media besteedden afgelopen mei aandacht aan Sugarcrete, een materiaalonderzoeksproject van University of East London (UEL). Doel van het project is om ultra-koolstofarme bouwcomponenten te ontwikkelen op basis van bioafval van suikerriet (bagasse). Het idee is om te onderzoeken of, en hoe biogene koolstof van snelgroeiende planten – zoals bagasse – in bouwmaterialen kan worden opgeslagen, en wel met het doel om koolstofemissies te vertragen.
Aerogel Architecture Award 2023
Op 2 juni werd op de Empa-campus in Dübendorf voor de derde keer de Aerogel Architecture Award uitgereikt. In de categorieën Gerealiseerd Projecten en Studentenprojecten zijn in totaal zes projecten gehonoreerd. Ze hebben allemaal betrekking op innovatieve toepassingen van aerogel in bouwprojecten – of het nu gaat om nieuwe gebouwen of historische constructies. Het winnende studentenproject komt uit Tsjechië, het winnende gerealiseerde project uit Zürich.