Innovatieve Materialen 2024 nummer 3 is verschenen

ShAPE: nieuwe manier om materialen  te extruderen
ShAPE staat voor Shear Assisted Processing en extrusion en is een nieuw alternatief om materialen te extruderen. et zorgt voor kosten- en energiebesparingen en ook voor verbetering van de materiaaleigenschappen, die volgens de ontwikkelaars van de techniek – het Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) – interessant zijn voor een hele reeks aan sectoren, waaronder de auto- en ruimtevaart, de energiesector, de gezondheidszorg en de recyclingindustrie.

Verduurzamen met alternatieve wapeningstechnieken
De betonindustrie staat voor de grote opgave om te verduurzamen. Een belangrijk aspect hierbij is het slim toepassen van betonmengselsamenstellingen, zodat er in de basis zo min mogelijk (Portland-)cement wordt gebruikt. Ook het aandeel dat door wapeningsstaal wordt gerealiseerd op de uitstoot mag niet genegeerd worden: de inschatting is dat dit zorgt voor circa 21 procent van de totale CO2-uitstoot. Reden genoeg om ook aan dit aspect meer aandacht te besteden.

Kunstgeisers kunnen mogelijk mineralentekorten oplossen
Door de natuur na te bootsen, is het wellicht in de toekomst mogelijk om essentiële mineralen uit de zeebodem te winnen met een soort kunstmatige geisers. Tegelijk zou groene energie kunnen worden opgewekt uit het hete water van zulke geisers. Noorse wetenschappers denken dat ze zo’n proces milieuvriendelijk kunnen ontwikkelen, zonder enige schade aan de zeebodem aan te richten.

Maximaliseer levensduur van het spoor
De moderne spoorwegindustrie staat voor veel uitdagingen door de komst van snellere treinen en voortdurend toenemende aslasten. Van deze uitdagingen is vooral rolmoeheid of rollend-contactvermoeiing (Rolling Contact Fatigue, RCF) een punt van zorg, en wel vanwege de aanzienlijke effecten ervan op de levensduur van rails. RCF kan scheuren in het spoor veroorzaken, wat kan leiden tot catastrofale spoorstaafbreuken, met ernstige veiligheidsrisico’s en operationele onderbrekingen tot gevolg.

Brick Award 2024
Elke twee jaar reikt Wienerberger de Brick Awards uit en eert de meest creatieve voorbeelden van moderne en innovatieve baksteenarchitectuur. Het bedrijf wil zowel architecten als liefhebbers van buiten het vak inspireren om nieuwe bouwvormen te verkennen. De Brick Awards werden bekend gemaakt tijdens de Brick Award Ceremony die werd gehouden op 6 juni 2024 in Wenen.

Klik HIER voor de volledige inhoudsopgave>