Korte- en langetermijngedrag van recyclaten

21 maart – Terwijl zogenaamde post-industriële recyclaten (PIR) goed zijn gedefinieerd, wat betreft hun samenstelling, neemt de diversiteit aan mogelijke samenstellingen (zoals polymere onzuiverheden, niet-plastic onzuiverheden, additieven, kleefstoffen) exponentieel toe bij de overgang naar post-consumer recyclaten (PCR). En dan zijn er ook nog verschillende verouderingstoestanden, evenals schommelingen in seizoens- en geografische oorsprong. Zo’n variërende kwaliteit van materiaal zal natuurlijk de kwaliteit van de resulterende producten beïnvloeden. Zo verslechteren de eigenschappen van de verbindingen met betrekking tot het verwerkingsgedrag en de mechanica van de producten in het algemeen wanneer de fractie PCR wordt verhoogd. Ook wordt de duurzaamheid en daarmee de levensverwachting van de producten negatief beïnvloed. Dus, de toestand van de materiaalstroom en de toegepaste sortering en opwerking spelen een sleutelrol in de kwaliteit van de resulterende recyclaten.
Met het project ‘Material and long-term properties in recycled materials’ wil het Fraunhofer Institute for Structural Durability and System Reliability LBF de basis leggen voor het vergroten van het aandeel post-consumer recyclaten (PCR) voor hoogwaardige industriële toepassingen van technische kunststoffen. De onderzoekers zijn momenteel op zoek naar partners om gezamenlijk fundamentele inzichten te ontwikkelen in het effect van materiaalsamenstelling. De nadruk ligt op de grondstoffen en de variabelen die van invloed zijn op de samenstelling op de resulterende toepassingseigenschappen.

In het project ‘Material and long-term properties in recycled materials’ zullen onder meer de verouderingseigenschappen van post-consumer recyclaten (PCR) op de langere termijn worden onderzocht (Foto: Fraunhofer LBF, Raapke)

Veel meer bij Fraunhofer>