Met afvalplastic CO2 afvangen
Volgens wetenschappers van de Rice University kan het verwarmen van plastic afval in aanwezigheid van kaliumacetaat deeltjes produceren met poriën op nanometerschaal die CO2-moleculen kunnen vasthouden. De nieuw ontdekte chemische techniek zou afvalplastic kunnen omzetten in een effectief CO2-sorptiemiddel voor de industrie. De bevindingen werden onlangs gerapporteerd in het tijdschrift ACS Nano van de American Chemical Society.
Een huidig proces om plastic te pyrolyseren, bekend als chemische recycling, produceert oliën, gassen en wassen, maar het koolstofbijproduct is vrijwel nutteloos. Bij het pyrolyseren van kunststof in aanwezigheid van kaliumacetaat ontstaan echter poreuze deeltjes die bij kamertemperatuur tot 18 procent van hun eigen gewicht aan CO2 blijken te kunnen vasthouden.
Om het materiaal te maken, wordt afvalplastic tot poeder vermalen, gemengd met kaliumacetaat en 45 minuten verwarmd op 600 °C. Daarbij ontstaan poriën waarvan de meeste ongeveer 0,7 nanometer groot zijn. Hogere temperaturen leidden tot grotere gaatjes.
Rice University schat dat het afvangen van koolstofdioxide uit rookgas met de nieuwe methode $21 per ton kost; veel minder dan het veel het gebruikelijke, op amines gebaseerde proces wat $ 80- $ 160 per ton kost.
Het onderzoek werd op 5 april gepubliceerd in ACS Nano onder de titel ‘Plastic Waste Product Captures Carbon Dioxide in Nanometer Pores’ (James Tour, Wala Algozeeb, Paul Savas, Zhe Yuan).
De poriën in dit microdeeltje – het resultaat van pyrolyse van plastic in aanwezigheid van kaliumacetaat – zijn in staat om koolstofdioxide uit rookgasstromen op te slaan (Credits: Rice University)