Recycling van windturbinebladen

Een groep onderzoekers van de Kaunas University of Technology (KTU) en het Litouwse Energie Instituut onderzocht een nieuwe methode voor het recyclen van windturbinebladen. Met behulp van pyrolyse braken ze de composietmaterialen af tot hoofdzakelijk fenol en vezels.

Windturbinebladen gemaakt van moeilijk afbreekbaar glasvezelversterkt polymeer laminaatcomposieten kunnen tot 25 jaar meegaan. Daarna belanden ze op stortplaatsen. Het idee is dat als de windenergiesector echt duurzaam wil zijn, er een oplossing voor dit probleem nodig is.

Geschat wordt dat windturbinebladen verantwoordelijk zijn voor tien procent van het afval van Europa’s vezelversterkte composietmateriaal. Onderzoekers beweren dat in 2050 het afval van windturbines wereldwijd zal toenemen tot ongeveer twee miljoen ton.

De onderzoekers onderwierpen verschillende batches thermohardende glasvezel en thermoplastische glasvezelcomposieten aan een pyrolyse-proces (zowel in aanwezigheid van zeolietkatalysatoren en zonder) en bepaalden achteraf de hoeveelheid vrijgekomen phenol. Op grond van de resultaten concluderen de betrokken wetenschappers dat de gewonnen materialen – fenol en vezels – kunnen worden hergebruikt en is het proces bovendien vrijwel afvalvrij.

Op dit moment werkt de onderzoeksgroep aan een model waarmee de bredere economische en ecologische impact van de resultaten kan worden geschaald en berekend.

Referentie: Samy Yousef, Ieva Kiminaitė, Justas Eimontas, Nerijus Striūgas, Mohammed Ali Abdelnaby, Catalytic pyrolysis kinetic behaviour of glass fibre-reinforced epoxy resin composites over ZSM-5 zeolite catalyst, Fuel, 2022, https://doi.org/10.1016/j.fuel.2022.123235.