West-Noord-Brabant wordt hotspot voor biobased bouwstenen voor de bouwsector
21 mei 2024 – De komende drie jaar gaan elf partners in West-Noord-Brabant onder leiding van TNO aan de slag om met lokale plantaardige reststromen groene bouwstenen te maken. Van gras naar lijm, van suikerbietenpulp naar verf of van houtsnippers naar isolatieschuim zijn voorbeelden van wat het B4-project – Better Biobased Building Blocks – voor ogen heeft. Deze bouwstenen maken de bouwsector niet alleen duurzamer, maar zorgen ook voor krasvastheid, vlamvertragendheid of UV-bestendigheid. Naast deze technologische innovaties delen de partners in dit B4-project ook kennis om scholieren, studenten, bedrijven en bestuurders klaar te stomen voor en te betrekken bij deze grondstoffentransitie. Dit gaat West-Noord-Brabant transformeren tot de hotspot voor biobased bouwstenen voor de bouwsector.
In het Better Biobased Building Blocks (B4) project wordt in de regio West-Noord-Brabant kennis gedeeld door experts met de chemiesector, de bouwsector, studenten, bestuurders en burgers. De projectpartners halen met behulp van technologie biobased bouwstenen uit de grondstoffen suikers en lignine afkomstig uit boom- en plantresten om duurzame producten voor de bouwsector te maken, zoals verf, constructieplaten en lijm.
Het B4 project combineert het ondernemerschap, de kennis en de expertise van kleine en middelgrote bedrijven (Relement, Impershield, Baril Coatings, Bodewes en Progression-Industry) en grotere ondernemingen (Westlake Epoxy en Worlée) met de technologieën en kennis van TNO, VITO en Avans Hogeschool. De partners willen laten zien dat biobased aromaten met succes fossiele aromaten kunnen vervangen in tenminste 6 toepassingen voor de bouwindustrie, zoals coatings, composieten, acryl- en epoxyharsen. En dat deze groene alternatieven, niet alleen duurzaam maar ook commercieel aantrekkelijk zijn.