XXL 3D printen bespaart energie en materiaal
2 mei 2023 – Een aantal onderzoeksinstituten en bedrijven uit Nedersaksen hebben samen een enorme 3D-printer ontwikkeld, bedoeld voor de productie van grote stalen componenten met een gewicht van enkele tonnen. Het project is bedoeld om grondstoffen te besparen bij de productie.
Het produceren van grote componenten is meestal een energie- en materiaalintensieve aangelegenheid. In het ‘XXL3DDruck’-project hebben wetenschappers van het Laser Zentrum Hannover eV (LZH) samen met de partners van de vereniging een grondstofbesparende productie van XXL-componenten getest. Met behulp van een extra grote 3D-printer en een laserondersteund boogproces produceerden ze laag voor laag onderdelen van het tandwielhuis van een schip met een massa van maximaal drie ton.
De XXL-printer met een bouwoppervlak van 3 x 4,5 meter, die alleen als prototype wordt gebruikt voor onderzoeks- en ontwikkelingsdoeleinden, staat bij fabrikant van scheepsuitrusting REINTJES in Hameln. Het werkt met behulp van laserondersteund booglassen, een krachtige, additieve procesmethode voor metalen die een hoge massadoorvoer bereikt. Met de printer kan het consortium tot 3,2 kilogram staal per uur aanbrengen.
Met het proces kan het gebruik van materiaal en energie worden verminderd in vergelijking met conventionele productieprocessen: traditioneel worden individuele matrijzen gemaakt voor de componenten van scheepstandwielkasten. Deze stap is niet nodig bij additive manufacturing. Materiaal en gewicht kunnen ook worden bespaard doordat componenten opnieuw kunnen worden ontworpen en anders kunnen worden ontworpen – bijvoorbeeld met spouwmuren. Andere individuele, component- en klant specifieke ontwerpvereisten kunnen ook worden gerealiseerd met laser ondersteund booglassen.
Dergelijke stalen onderdelen (ca. 1500 mm x 400 mm) kunnen laag voor laag worden vervaardigd met behulp van laser ondersteund booglassen (Foto: REINTJES GmbH)