100 jaar oud hout in nieuwe dakramen

VELUX Groep ontwikkelde samen met A. van Liempd Sloopbedrijven nieuwe dankramen, waarvan het hout is gewonnen uit gesloopte Rotterdamse woningen uit 1910 in de Rotterdamse wijk Spangen. Woningcorporatie Woonbedrijf uit Eindhoven is de eerste die hier gebruik van maakt. Zij voorzien ruim 90 van hun sociale huurwoningen van deze, door FSC als recycled gecertificeerde, nieuwe dakramen. Het is de eerste keer dat dakramen van gebruikt hout, die gecertificeerd zijn als Forest Stewardship Council (FSC) 100 procent recycled, worden geproduceerd. Met deze ontwikkeling zegt VELUX in te spelen op het overheidsprogramma ‘circulaire economie’. Doel van dat programma is om voor 2050 een circulaire economie te realiseren.

Het hout is met zorg uit oude gebouwen gehaald, waarna het wordt verzaagd en voorbereid op het productieproces van een VELUX dakraam. Het geleverde hout wordt gelabeld met de houtherkomst en voorzien van het FSC Reclaimed certificaat (post-consumer reclaimed material). Voordeel van het hergebruiken van dit hout is volgens de betrokken partijen dat de levensduur en opslag van CO2 in het hout met 30 tot 40 jaar wordt verlengd.

Volgens VELUX voldoet het hout aan de hoogste kwaliteitseisen. Er zit volgens de producent geen verschil in de eigenschappen, kwaliteit of duurzaamheid van dit tuimelvenster, gemaakt van hergebruikt hout, in vergelijking met een standaard VELUX tuimelvenster. Het enige verschil is dat met het ontgonnen hout 30 procent nieuwe grondstoffen in de productie kan worden bespaard.

Dit en meer in Innovatieve Materialen nummer 5 2018