JEC-prijs voor lectoraat Kunststoftechnologie

Na de Deltapremie, de grootste prijs voor praktijkgericht onderzoek in Nederland, en de RAAK-award voor het beste praktijkgerichte onderzoeksproject van SIA, valt het lectoraat Kunststoftechnologie van hogeschool Windesheim opnieuw in de prijzen. En dit keer internationaal. Op 26 april namen associate lector Albert ten Busschen en lector Margie Topp in Parijs een 2022 JEC Composites Innovation Award in ontvangst op de Journées Européennes des Composites: ‘s werelds grootste composietenbeurs.
In Parijs verzamelden zich belangrijke spelers op het gebied van composiet, vanuit industrie en onderzoek, om de awardceremonie bij te wonen: dé opmaat van de composietenbeurs Journées Européennes des Composites (JEC). Sinds de eerste prijsuitreiking, al meer dan 20 jaar geleden, bekroont de JEC via hun awards succesvolle initiatieven die bijdragen aan meer innovatie in de industrie, én die daarmee onze toekomst mede (duurzamer) zullen vormgeven. Maar de prijsuitreiking is meer dan een ceremonie, het doel is om door middel van excellente voorbeelden bedrijfsleven en industrie te inspireren en de samenwerking in de totale waardeketen te simuleren.

En een van die voorbeelden is het hergebruik van thermoharde composieten. Het onderzoeksproject waarvoor het lectoraat de JEC Innovation Award, in de categorie Building & Civil Engineering, ontving. Want die composieten gelden als ‘lastige’ kunststoffen. Enerzijds leent het lichte, maar oersterke materiaal – een praktisch onbreekbare verbinding van vezels en harsen én dus bestand tegen weer en wind – zich voor allerlei industriële toepassingen. Anderzijds is er een keerzijde. Want een groot probleem, waar al meer dan 30 jaar een oplossing voor wordt gezocht, is recyclen van composiet.
Het probleem bleef dat end-of-life composiet niet meer te scheiden zijn in oorspronkelijke bestanddelen. De vezels zitten opgesloten in de kunsthars. Dus ging het lectoraat aan de slag met een andere methode: oud composiet versnipperen tot versterkingselementen. Composiet wordt door de shredder gehaald om het verkleinen tot lange vlokken of stroken, zodat alle goede kwaliteiten bewaard blijven. Dat dient dan als versterkingsmateriaal voor allerlei nieuwe, robuuste producten. Via deze innovatieve methode lukte het het lectoraat om onder meer van windmolenwieken oeverbeschoeiingen te maken en van oud NS-interieur dwarsliggers voor op het spoor.

The Polymer Engineering research group van Windesheim University of Applied Sciences ontwikkelt dwarsliggers voor treinrails op basis van oude NS interieurs (Foto: Windesheim/YouTube)

Meer bij Windesheim>