3D geprinte Burj al-Hamam op de Floriade

Een van de meest opvallende objecten op de Floriade Expo 2022 in Almere wordt gepresenteerd door Qatar: een 3D geprinte moderne versie van de Burj al-Hamam. Deze ‘duiventoren’ is ontworpen door Wittteveen+Bos & de Expo Pavillion group en geprint door Saint-Gobain Weber Beamix in Eindhoven.
De 3D geprinte Burj al-Hamam is een eerbetoon aan de traditioneel gebouwde duiventorens in Qatar en wordt gekenmerkt door zijn speciale, architectonische vorm. De toren biedt tijdens het trekseizoen een beschermende plek voor meer dan duizend duiven. Hiermee voorziet hij tegelijk in een ecologische manier van landbouw. Dankzij de slimme constructie kunnen de uitwerpselen van de duiven worden verzameld en worden gebruikt als meststof voor lokale boerderijen.
De Burj al-Hamam is zonder stalen bewapening of gegoten beton gebouwd. De 3D geprint constructie voorziet in een geautomatiseerde manier om het ontwerp van de torens te bouwen. Om de CO2-footprint nog verder te verminderen, heeft Weber de energiebehoefte van het productieproces en de hoeveelheid materiaal flink gereduceerd. Hierdoor is voor de torens tot 60 procent minder CO2 uitgestoten dan bij de traditionele manier van bouwen.

Bron: Saint-Gobain Weber Beamix BV