Appartement van circulaire stenen

Architecten van Urban Echoes ontwierpen een opvallend appartement in Amsterdam, waarbij volop gebruik is gemaakt van bouwstenen die zijn vervaardigd van keramisch afval. Zowel de architect als de klant geloofden sterk in het gebruik van duurzame materialen. Samen met de R & D-afdeling van StoneCycling selecteerden ze een bijzonder patroon van tien verschillende ‘smaken’ van zogenaamde WasteBasedBricks van StoneCycling.

WasteBasedBricks zijn bakstenen gemaakt van afgedankte bakstenen, of van wastafels, oude tegels of oude keramische kozijnen en zelfs van glas. Het idee achter de producten van StoneCycling is ingegeven door de vraag wat te doen met bouwafval. De methode die StoneCycling toepast om bakstenen van ‘circulair design’ te maken begint met de selectie van een aantal afvalstromen. Dat kan een materiaal zijn dat nog moet worden vermalen, maar het kunnen ook al bestaande granulaten zijn, bijvoorbeeld afkomstig van de stoffilters van de baksteenindustrie. Is zo’n selectie eenmaal gemaakt, dan gaat de mix naar het lab waar de uiteindelijke recepturen van de verschillende componenten worden gemaakt en getest. Het testen van de prototypes gebeurt door een trial and error procedure in combinatie met scheikundige analyses een proefsteen te bakken.

De meeste stenen worden ontworpen op projectbasis. Betrekkelijk kleine, unieke series, die in samenwerking met de betrokken architect worden ontwikkeld. In het geval van het Amsterdamse appartement waren sommige kleuren zelfs nog in onderzoek in het laboratorium van StoneCycling, maar uiteindelijk kwam er een kleurrijke en flamboyante gevel tot stand. Vink Bouw tekende voor de bouw.

De gevel is een mengeling van de Wasabi Raw & Sliced , Nougat Raw & Sliced , Truffel Raw & Sliced , Caramel Raw & Sliced en Mushroom Raw & Sliced.

Meer in Innovatieve Materialen 2019