‘Biobased vezels wellicht slechter voor het milieu vormen dan plastics’
5 november 2024 – Uit nieuw onderzoek van wetenschappers van de University of Plymouth blijkt dat biobased materialen een groter gezondheidsrisico kunnen vormen voor enkele van de belangrijkste soorten op aarde dan de conventionele kunststoffen die ze moeten vervangen. Dergelijke materialen worden steeds vaker aangeprezen als milieuvriendelijke alternatieven voor plastic en worden gebruikt in textiel en producten zoals kleding, vochtige doekjes en menstruatieproducten. De microvezels van de materialen komen echter in het milieu terecht via de wascyclus, het gebruik van rioolslib als meststof of gewoon door slijtage van textielproducten.
Uit recent onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in ACS Environmental Science and Technology bleek dat bij hoge concentraties vezels 30 procent van de regenwormen na 72 uur stierf bij blootstelling aan polyester. Bij degenen die werden blootgesteld aan biogebaseerde vezels, was de sterfte veel hoger: tot wel 60 procent in het geval van lyocell (een vezel op basis van houtpulp) en 80 procent in het geval van viscose.
Een tweede experiment, met behulp van milieurelevante concentraties van de vezels, gaf aan dat regenwormen die in bodems met viscosevezels leefden, een verminderde voortplanting vertoonden vergeleken met degenen die aan polyestervezels werden blootgesteld.