Brick Award 2022

Elke twee jaar reikt Wienerberger de Brick Awards uit en eert de meest creatieve voorbeelden van moderne en innovatieve baksteenarchitectuur. Het bedrijf wil zowel architecten als liefhebbers van buiten het vak inspireren om nieuwe bouwvormen te verkennen. Op 9 juni vond de tiende editie plaats.
Vijf architectenbureaus uit Ecuador, Zwitserland, China en Frankrijk wonnen omdat ze grote indruk maakten met esthetisch aansprekende concepten en duurzame, toekomstgerichte bouwmethoden. Nederlandse bureaus vielen dit keer niet in de prijzen.
Met 789 inzendingen uit 53 landen heeft de tiende Brick Award opnieuw zijn internationale relevantie aangetoond als een onafhankelijk platform voor innovatieve en hedendaagse baksteenarchitectuur, met focus op energie-efficiënt en duurzaam bouwen. Vijftig inzendingen waren vooraf geselecteerd en genomineerd, daaruit zijn de winnaars verkozen.

De jury selecteerde in totaal vijf winnaars in de categorieën Feeling at Home, Living Together, Working Together, Sharing Public Spaces en Building Outside the Box. Die laatste categorie staat voor vernieuwende concepten en toepassingen van baksteen, nieuwe bouwtechnieken, baksteen op maat en nieuwe vormen van decoratie.

Winnaar Categorie Sharing Public Spaces én de Grand Prize was het Imperial Kiln Museum in Jingdezhen ontworpen door Studio Zhu Pei.
In de categorie Feeling at Home ging de prijs naar The House that Inhabits, een ontwerp van Architectenbureau Natura Futura, Babahoyo Ecuador.
Het project Logements Collectifs (Avenier Cornejo Architectes ) legde beslag op de Brick Award in de categorie Living Together en de prijs in de categorie Working together werd gewonnen door het kantoorgebouw Emmenbrücke, (Zwitserland) ontworpen door Baumschlager Eberle Architekten.
De Brick Award in de categorie Building outside the box, ging dit jaar naar Tsingpu Yangzhou Retreat – Yangzhou (China), een ontwerp van Neri & Hu Design and Research Office.

Brick Award 22 nominee: Jingdezhen Imperial Kiln Museum (schranimage/Studio Zhu Pei)
 
Meer bij Wienerberger>