Dutch Design Week 2021

Elk jaar in oktober vindt in Eindhoven de Dutch Design Week (DDW) plaats. Het grootste designevenement van Noord-Europa presenteerde tussen 16 en 24 oktober het werk van ontwerpers, verdeeld over meer dan honderd locaties in de stad. Dutch Design Week (DDW) riep dit jaar met het thema The Greater Number op kritisch te kijken naar onze manier van produceren en consumeren. Op het grootste ontwerpfestival van Noord-Europa was te zien hoezeer ontwerpers bezig zijn met het vinden van de juiste balans, naar minder of naar meer maar beter. En ook dit jaar weer aandacht voor materiaal-innovaties, 3D-geprinte materialen en objecten, biomaterialen en vooral weer veel circulariteit.
‘Maak kennis met de circulaire leefomgeving van de toekomst’ met deze boodschap presenteerde Biobased Creations tijdens de Dutch Design Week The Exploded View Beyond Building expositie. Het betreft om een huis dat volledig bestaat uit biobased materialen en is gebouwd met circulaire bouwmethoden. Er werd een groot aantal potentiële bouwmaterialen gepresenteerd die wel op grote schaal beschikbaar zijn, maar nog niet of nauwelijks worden gebruikt in de bouwwereld. Bijvoorbeeld materialen uit voedingsmiddelen, zeewier, (riool)water, aarde en paddenstoelmycelium.

Foto: Buitengevel van de Biobased Building (DDW) met Nabasco 8010 biocomposiet-tegels van producent NPSP. De tegels zijn gemaakt zijn van rietmaaisel, cellulosevezels uit gerecycled toiletpapier dat op waterzuiveringsinstallaties teruggewonnen wordt uit rioolslib (Recell), onthardingskalk, een bijproduct uit het drinkwaterproces en een gedeeltelijke biohars gemaakt van restmaterialen uit de biodieselproductie. Natuurlijke kleurstoffen van blauwalg en indigo zijn in verschillende verhoudingen toegevoegd wat resulteert in uiteenlopende kleurschakeringen.

(Veel meer over de DDW 2021 in Innovatieve Materialen 2021)