Eerste bio-afbreekbare N95-coronamasker

Onderzoekers van het BioProducts Institute van de University of British Columbia (UBC) hebben naar eigen zeggen het (mogelijk) allereerste N95-masker ontwikkeld dat volledig composteerbaar en biologisch afbreekbaar is. Het idee was om een masker te maken van lokale materialen dat eenvoudig te produceren zou moeten zijn en niet duur is, met als bijkomend voordeel dat het composteerbaar en biologisch afbreekbaar is. Volgens UBC voldoet het nieuwe masker – het Canadian-Mask of Can-Mask – aan al die voorwaarden.

Het maskerframe is volledig gemaakt van Brits-Colombiaanse houtvezels afkomstig van bomen als dennen, sparren, ceders en ander naaldhout. Er zijn twee prototypes. Het ene prototype maakt gebruik van een commercieel N95-filter aan de voorkant van het masker, het andere gebruikt een speciaal door het UBC-team ontworpen filter van op hout gebaseerde producten. Beide prototypes worden momenteel getest om er zeker van te zijn dat ze voldoen aan de specificaties van de gezondheidsindustrie voor wat betreft pasvorm en doorlaatbaarheid. Doel is om in de nabije toekomst een zogenaamde Health Canada-certificering aan te vragen.

De onderzoekers denken dat het masker een goed alternatief is voor de synthetische maskers die momenteel in gebruik zijn. Met miljoenen wegwerpmaskers en handschoenen die nu al de trottoirs van steden vervuilen en straks mogelijk in rivieren en oceanen terecht komen, is er dringend behoefte aan biologisch afbreekbare beschermingsproducten, vinden de onderzoekers.

Meer in Innovatieve Materialen 2020 nummer 3