Eerste (deels) houten satelliet gelanceerd


Lignosat houten satelliet voor groenere ruimte (Credit: KyotoU/Gakuji Tobiyama)

5 November 2024 Voor het eerst in de geschiedenis is een satelliet in de ruimte gebracht die voor een groot deel uit hout bestaat. Dat melden verschillende persbureaus, waaronder Reuters. De experimentele satelliet – Lignosat – is ontwikkeld door de Universiteit van Kyoto en huizenbouwer Sumitomo Forestry zal op ongeveer 400 km hoogte een jaar lang rond de aarde vliegen.
De minisatelliet weeg nog geen kilo en is onder meer uitgerust met houten buitenpanelen. Volgens de Japanse onderzoekers is in de ruimte duurzamer dan op aarde, omdat er geen water of zuurstof is die het kunnen laten rotten of ontbranden.
Uit een eerder experiment van tien maanden aan boord van het internationale ruimtestation ISS bleek dat ondanks de extreme omstandigheden in de ruimte, met grote temperatuurschommelingen en blootstelling aan intense kosmische straling en gevaarlijke zonnedeeltjes gedurende tien maanden, hebben tests aangetoond dat er geen sprake was van ontbinding of vervormingen, zoals scheuren, kromtrekken, afbladderen of oppervlakteschade.

Meer bij Reuters>

Meer over eerder onderzoek bij de Universiteit van Kyoto>