Eindhoven krijgt eerste bewoonde 3D-geprinte woning van beton

Komend jaar verschijnt in de Eindhovense wijk Meerhoven ’s werelds eerste echt bewoonde woning van 3D-geprint beton. Het is de eerste van vijf woningen in totaal, waarbij bij elke woning volgende stappen worden genomen qua innovatie.

Beton printen in 3D is een innovatie die de potentie heeft om (woning)bouw ingrijpend te veranderen op het gebied van snelheid, betaalbaarheid, duurzaamheid, en vorm- en keuzevrijheid. De TU Eindhoven is met haar betonprinter één van de wereldkoplopers op dit gebied. De vijf Eindhovense woningen zullen daadwerkelijk in gebruik genomen worden, en dat is een wereldprimeur. Dat betekent onder meer dat de woningen moeten voldoen aan de geldende bouwvoorschriften en aan de eisen die bewoners van nu stellen aan zaken als indeling, comfort, betaalbaarheid en kwaliteit. Medio 2019 zal de eerste betaalbare 3D-geprinte huurwoning bewoonbaar zijn.

Het project wordt gerealiseerd door een samenwerkingsverband van de gemeente Eindhoven, TU Eindhoven en de bedrijven Van Wijnen, Vesteda, Saint-Gobain Weber Beamix en Witteveen+Bos.

Een impressie van de vijf woningen die gerealiseerd gaan worden. Illustratie: Houben/Van Mierlo architecten.