Façade met takkenmotief

Van 4 tot en met 8 februari vond in de Jaarbeurs in Utrecht de Bouwbeurs 2019 plaats. Onderdeel van het evenement was de zogenaamde Projecten Expo, waarin drie opvallende of innovatieve projecten voor het voetlicht werden gebracht: een renovatieproject, een nieuwbouwproject en een infraproject. Wat het laatste betreft was de keuze gevallen op Station Zoetermeer-Lansingerland, waar met name het materiaalgebruik in een beeldbepalende façade opviel.

Station Lansingerland-Zoetermeer is een spoorwegstation op de kruising van het verlengde Oosterheemtracé van Rand­stadRail en de spoorlijn Gouda – Den Haag. Het ligt op de grens van Bleiswijk en Zoetermeer en staat ook wel bekend als station BleiZo.

Het is een bijzonder station en dat komt vooral door het ontwerp. Op de Projecten Expo waren verschillende elementen van het project te zien, zoals een betonnen mock-up en een deel van de bekisting voor het karakteristieke takkenmotief op de perronkappen en de borstwering van de brug (zie video).

Station Zoetermeer-Lansingerland is een ontwerp van Team V en Arcadis: Concrete Valley zal bijvoorbeeld laten zien hoe de opengewerkte betonpanelen zijn bedacht en gemaakt.

Opdrachtgevers waren Metropoolregio Rotterdam-Den Haag en Gemeenschappelijke Regeling Bleizo. Aannemingsmaatschappij Vobi trad op als hoofdaannemer.

Meer in Innovatieve Materialen 2019 nummer 1