Fotokatalytisch beton voor schone lucht in ondergrondse tunnels

5 juni 2023 – De luchtkwaliteit in ondergrondse verkeerstunnels is vaak slechter dan in andere verkeersaders vanwege de slechte luchtcirculatie. Om die reden hebben onderzoekers van het Korea Institute of Civil Engineering and Building Technology (KICT) een nieuw soort fotokatalytisch beton ontwikkeld dat fijnstof op wegen effectief kan verwijderen. Begin juni berichtte de website Texplore over het onderzoek.
In mei 2023 voltooide de GCP Research Group een proeftoepassing van fotokatalytisch beton op de binnenmuren van de Banpo Underground Road Tunnel in Seoul, Korea. Er werd een kunstmatige lichtbron geïnstalleerd, waardoor het fotokatalytische proces zelfs ondergronds werkt, waar natuurlijk niet komt. De proef was bedoeld om de effectiviteit van de onderzoeksresultaten bij daadwerkelijk gebruik te verifiëren. De resultaten toonden een vermindering van ongeveer 18 procent in de stikstofoxiden (NOx) concentratieniveaus over een periode van 24 uur.
De resultaten van het onderzoek warden eerder dit jaar gepubliceerd onder de titel ‘NOx-removal and Sound-absorption Performances of Photocatalytic Porous Concrete Prepared by Various TiO2 Application Methods’. Het verscheen in KSCE Journal of Civil and Environmental Engineering Research.

Er is een kunstmatige lichtbron geïnstalleerd, waardoor het fotokatalytische proces zelfs ondergronds werkt, waar natuurlijk licht niet kan komen (Bron: Korea Institute of Civil Engineering and Building Technology)

Meer bij Texplore>