Gevel van gras, toiletpapier en vlas

NPSP heeft samen met studenten van Avans Hogeschool, HZ University of Applied Sciences en TU Eindhoven gevelpanelen gemaakt op basis van circulaire restmaterialen. Het resultaat is een hoogwaardig en duurzaam gevelpaneel, dat sterk en vormvast is en een lange levensduur heeft. Aan het eind van de levensduur kan het materiaal worden vermalen en weer als basisgrondstof in hetzelfde proces worden ingezet. En zo werd het biocomposietmateriaal Nabasco 8010 ontwikkeld met als uitgangspunt gebruik maken van materialen met een lage CO2-uitstoot, die lokaal worden geproduceerd.

Nabasco 8010 bestaat uit vezels en een biohars. De vezels zijn afkomstig van gemaaid bermgras, gerecycled toiletpapier(Recell), gerecycled textiel, afvalriet en vlas. Verder bevat het materiaal calciumcarbonaat, restmateriaal van het onthardingsproces van drinkwater en een biobased hars, op basis van restmaterialen van de biodieselproductie.

De productie is door de studenten zelf uitgevoerd. Op basis van vezels, het calciumcarbonaat en hars is een deeg gemaakt dat daarna enkele minuten wordt geperst in een warme mal.

NPSP>