Glaskeramiek voor extreme omstandigheden

NEXTREMA glaskeramiek is een nieuwe, veelzijdige materialenfamilie van SCHOTT. Het is geschikt voor extreme omstandigheden en innovatieve ontwerpen met een zeer kleine thermische uitzettingscoëfficiënt en hoge temperatuurbestendigheid. Het bedrijf ontwikkelde zes verschillende versies van dit glaskeramiek, die met name verschillen in kleur en technische eigenschappen.

Alle zes typen NEXTREMA glaskeramiek hebben vergelijkbare materiaaleigenschappen en voordelen, maar variëren enigszins in vorm van type tot type.

NEXTREMA staat voor ‘Next EXTREme MAterial,’ en komt tegemoet aan de vraag naar de combinatie van de eigenschappen van technisch glas met materialen die bestand zijn tegen hoge temperatuur. Dat resulteerde in een aantal materiaalspecificaties voor verschillende sectoren en toepassingen. Zoals een glad, niet-poreus oppervlak, een hoge hitte- en thermische schokbestendigheid, een hoge transmissie in het infrarode en zichtbare lichtbereik en mechanische sterkte. De NEXTREMA-familie omvat zes verschillende versies van glaskeramiek, die onderling verschillen in kleur en technische eigenschappen. Door een uitstekende weerstand tegen temperaturen tot 950 °C en thermische schokken, is NEXTREMA glaskeramiek volgens producent SCHOTT een prima oplossing voor toepassingen bij hoge temperaturen waar glas-eigenschappen worden gevraagd. Met toepassingen die variëren van industriële ovens tot elektrische broodroosters, positioneert het materiaal zich volgens SCHOTT zich als een innovatief hightech materiaal.

Het glaskeramiek van SCHOTT heeft bovendien een extreem lage thermische uitzettingscoëfficiënt, wat het resultaat is van een slimme microstructuur die ervoor zorgt dat het glaskeramiek zijn vorm behoudt bij hoge temperaturen.

Het glaskeramiek heeft een breed transmissiespectrum in zichtbaar licht en IR-bereik. Het materiaal heeft naast de hittegerelateerde eigenschappen ook andere voordelen, zoals oppervlakteweerstand en ondoordringbaarheid voor gas, plus de eerder genoemde zuur- en alkalibestendigheid.

Belangrijk is bovendien dat NEXTREMA glaskeramiek ook proces-inert is. Storende procesfactoren zoals gasemissies van organische componenten hebben vrijwel geen invloed op het materiaal, zelfs onder extreme omstandigheden. Hierdoor kan het betrouwbaar functioneren onder extreme omstandigheden.

Meer in Innovatieve Materialen nummer 4 2018