Glass Award 2019

Het Poortgebouw Hoog Catharijne in Utrecht, een project van Saint-Gobain Gevelbouw, heeft de Glas Award 2019 gewonnen. De uitreiking vond plaats op 8 februari, tijdens de Bouwbeurs 2019 in de Jaarbeurs in Utrecht.

Saint-Gobain Glassolutions Gevelbouw heeft in samenwerking met gevelbouwer Blitta uit Venray de beglazing geproduceerd en geleverd voor de gevels van het Poortgebouw, de Stadskamer, het Bruggebouw en het Entreegebouw van het vernieuwde Hoog-Catharijne in Utrecht. Het Poortgebouw valt op door de kleurstelling en zijn dubbelgekromde vormen. Het koud gebogen, gekleurde isolatieglas is beeldbepalend.

De beglazing van het Poortgebouw bestaat uit 1.700 ruiten met elk een unieke maatvoering en een unieke, niet-cilindrische buiging.

In de beglazing en de panelen konden door het integrale bevestigingssysteem vervormingen tot 10 centimeter worden gerealiseerd. Daarbij heeft de glasproducent zowel de enkele, in kleur geëmailleerde ruiten, als de isolerende en zonwerende ruiten voor extra veiligheid gelaagd uitgevoerd.

Het totale project omvat 9.000 m² glas en bestaat uit zonwerend isolatieglas SGG COOL-LITE SKN165, hoogrendementsglas SGG CLIMAPLUS XN en SGG EMALIT, gehard en in kleur geëmailleerd glas.

Meer in Innovatieve Materialen 2019 nummer 1